Vypálenie úplne novej panvice
Novú oceľovú panvicu je potrebné vypáliť, teda vytvoriť na nej polymérny povrch, ktorý je na jednej strane nepriľnavý a na druhej strane chráni pred koróziou. Takže, ako na to:
- Novú panvicu umyte horúcou vodou a s pomocou jemnej hubky a kvapky saponátu odstráňte z oboch strán panvice vrstvu včelieho vosku, ktorá panvicu chránila, aby nehrdzavela počas skladovania.
- Panvicu dôkladne osušte. Zvoľte platničku s veľkosťou zodpovedajúcou dnu panvice.
- Zapnite platničku na stredný výkon a položte na ňu panvicu. Do panvice nalejte cca 1 mm oleja a nechajte zahrievať, kým sa z oleja nezačne dymiť (počas vypaľovania panvicou otáčajte, aby sa olej dostal aj na vnútorné boky panvice).
- Asi po troch minútach začne povrch panvice tmavnúť, zhruba po 10 minútach sa z nej začne dymiť a vnútro bude hnedasté (pozri video). Hnedá je správna farba vašej panvice. Nie, už nikdy nebude strieborná.
- Panvicu nechajte vychladnúť a prebytočný olej zotrite papierovou utierkou.
- Vypálenie je možné vykonať opakovane. Ak sa nám zdá, že na začiatku došlo k nedostatočnému vypáleniu, je možné proces zopakovať.
- Pri každom používaní panvica tmavne. Zjednodušene povedané platí, že čím viac používaná a tmavšia, tým lepšie vlastnosti bude mať vaša oceľová panvica.