Ako spáliť oceľovú panvicu - TEST

Vaše prvé kroky s oceľovou panvicou

Oceľové panvice sú prirodzene nepriľnavé a vydržia vám naozaj celý život. Je však potrebné venovať im úvodnú starostlivosť, aby vám skutočne dobre slúžili.

Oceľové panvice
ocelová pánev zapečení


Vypálenie úplne novej panvice
Novú oceľovú panvicu je potrebné vypáliť, teda vytvoriť na nej polymérny povrch, ktorý je na jednej strane nepriľnavý a na druhej strane chráni pred koróziou. Takže, ako na to:

  1. Novú panvicu umyte horúcou vodou a s pomocou jemnej hubky a kvapky saponátu odstráňte z oboch strán panvice vrstvu včelieho vosku, ktorá panvicu chránila, aby nehrdzavela počas skladovania.
  2. Panvicu dôkladne osušte. Zvoľte platničku s veľkosťou zodpovedajúcou dnu panvice.
  3. Zapnite platničku na stredný výkon a položte na ňu panvicu. Do panvice nalejte cca 1 mm oleja a nechajte zahrievať, kým sa z oleja nezačne dymiť (počas vypaľovania panvicou otáčajte, aby sa olej dostal aj na vnútorné boky panvice).
  4. Asi po troch minútach začne povrch panvice tmavnúť, zhruba po 10 minútach sa z nej začne dymiť a vnútro bude hnedasté (pozri video). Hnedá je správna farba vašej panvice. Nie, už nikdy nebude strieborná.
  5. Panvicu nechajte vychladnúť a prebytočný olej zotrite papierovou utierkou.
  6. Vypálenie je možné vykonať opakovane. Ak sa nám zdá, že na začiatku došlo k nedostatočnému vypáleniu, je možné proces zopakovať.
  7. Pri každom používaní panvica tmavne. Zjednodušene povedané platí, že čím viac používaná a tmavšia, tým lepšie vlastnosti bude mať vaša oceľová panvica.
Jediný naozaj zdravý nepriľnavý povrch je ten, ktorý vznikne prirodzeným zapečením na oceľovej panvici. Poradíme vám, ako ju vytvoriť a tiež, ako o ňu neprísť.
ocelove panve vypaleni
Čo nikdy nerobiť s oceľovou panvicou
  1. Neumývajte v umývačke riadu. Nenamáčajte.
  2. Ideálne panvicu vôbec neumývajte. Panvicu stačí utrieť obrúskom, na ktorom môže byť kvapka oleja.
  3. Ak panvicu musíte umyť, utrite ju ihneď do sucha, nenechávajte ju voľne uschnúť. Potom ju ideálne potrite tenkou vrstvou oleja, ktorá bude chrániť jej povrch.
  4. Nepoužívajte veľmi rýchly nábeh ohrevu - booster na indukcii alebo najvyšší stupeň na ostatných varných doskách! Vždy používajte iba stredné teploty.
  5. Neprehrievajte panvicu, keď je prázdna.
Viac o oceľových panviciach
vareni v ocelove panvi
Ako variť v oceľovej panvici


Nezabudnite, že na oceľové panvice sa najlepšie hodia rastlinné oleje s vysokým bodom zadymenia. To znamená oleje, ktoré odolávajú najvyšším teplotám, ako napríklad repkový alebo slnečnicový olej.

Pred varením panvicu dostatočne zahrejte. Len tak sa zabráni prilepeniu potravín. Uistite sa, že veľkosť platničky zodpovedá veľkosti dna panvice.

Jedlo pripravujte pri stredných teplotách. Vysoká teplota spôsobuje prilepenie a hlavne spálenie pokrmu.

Suroviny neotáčajte príliš skoro, ale nechajte im dostatok času, aby sa na nich vytvorila kôrka a samé sa tak odlepili od povrchu panvice.


Najobľúbenejšie oceľové panvice podľa hodnotenia našich zákazníkov


Náš tip
Prečítajte si tiež
->
panve ocel de buyer
Porovnanie oceľových panvíc De Buyer: ktorá je tá pravá pre vás?
Zvažujete kúpu ikonickej oceľovej panvice de Buyer a tápate, ktorú sériu si vybrať? Prinášame vám praktický prehľad kľúčových vlastností a parametrov.
FAQ
Najčastejšie sa pýtate
Prečo sa mi jedlo lepí na oceľovú panvicu?
Pravdepodobne preto, lebo vypálenie nebolo dostatočné. Zopakujte ho znova, môžete ho vykonať opakovane.
Ako správne vypáliť novú oceľovú panvicu?
Panvicu umyte horúcou vodou so saponátom, osušte, potrite tenkou vrstvou rastlinného oleja a zohrievajte na stredne silnom ohni, kým sa z oleja nezačne dymiť. Nechajte panvicu vychladnúť, zotrite z nej prebytočný olej a krátko ju znovu zohrejte.
Môžem umývať oceľovú panvicu v umývačke riadu?
Nie, umývanie v umývačke riadu môže odstrániť ochranný povlak a spôsobiť hrdzavenie.
Aký druh tuku je najlepší na varenie v oceľovej panvici?
Najlepšie sú rastlinné oleje s vysokým bodom zadymenia, ako napríklad slnečnicový alebo repkový olej. Pri vysokých teplotách nepoužívajte maslo ani olivový olej, pretože majú nižší bod dymivosti a môžu sa pripáliť.
Čo mám robiť, ak sa na oceľovej panvici objaví hrdza?
Odstráňte ju pomocou jemnej drôtenky alebo brúsnej hubky, prípadne aj pomocou hrubej soli a potom panvicu znova vypáľte.
Ako udržať oceľovú panvicu nepriľnavú?
Po použití stačí panvicu utrieť papierovou utierkou. V prípade potreby ju umyte teplou vodou, dôkladne osušte a potom ju natrite tenkou vrstvou oleja.
Môžem na indukčnom sporáku používať oceľovú panvicu?
Áno, oceľové panvice sú kompatibilné s indukčnými varičmi. Uistite sa, že panvica má rovné dno, aby mala optimálny kontakt s indukčnou doskou.
Ako obnoviť nepriľnavé vlastnosti oceľovej panvice?
Panvicu znovu vypáľte. Tento proces obnoví nepriľnavé vlastnosti a predĺži životnosť panvice.