Tipy & triky
Ako pripraviť vynikajúce palacinky
- Ak ste si istí, že palacinky budete plniť sladkou plnkou, môžete pridať jednu polievkovú lyžicu cukru. Počítajte s tým, že takéto cesto bude síce rýchlejšie zlátnuť, ale súčasne sa bude aj ľahšie pripaľovať.
- Ak sa chystáte na palacinky so slanou plnkou, môžete ich pripravovať na slanom masle, prípadne do cesta pridajte štipku soli alebo do neho primiešajte bylinky.
- Palacinky sa dajú pripravovať aj na masti či oleji alebo na nepriľnavých panviciach úplne bez tuku. Pamätajte na to, že maslo im dodáva tú pravú "french crepes" chuť.
- Používajte prepustené maslo, pretože to sa na rozdiel od bežného masla nepripaľuje.
- Hovorí sa, že prvá palacinka sa nikdy nepodarí, pripáli sa alebo sa pri otáčaní potrhá. Často to býva spôsobené tým, že panvica nie je dostatočne rozpálená. Dá sa tomu predísť tak, že na prvé smaženie použijete trochu viac tuku. To potom ale bude palacinka príliš mastná, takže to zase nebude úplne ideálne. Z prvej palacinky si teda nerobte vrásky, ale ak sa trhá aj druhá a nedarí sa ju obrátiť, potom bude najskôr problém v konzistencii cesta, a tak ho skúste zachrániť pridaním vajíčka.
- Ak máte radi extra tenké palacinky, pridajte do cesta trochu viac mlieka, ako je uvedené v recepte.
- Ak ste vytvorili viac palaciniek, ako spotrebujete, vložte ich na tanier, nechajte ich vychladnúť, prikryte a uložte do chladničky. Tam vydržia až 3 dni. Rovnako tak je možné hotové palacinky zamraziť.