Slané lievance

1_3200x1350


Slané lievance so špargľou, holandskou omáčkou
a údeným lososom

slané / pečenie / desiata

Lievance nemusia byť len sladké! Máme pre vás výborný recept na kysnuté slané lievance od autorky úspešného CZ food blogu Milluji Katky Jaškovej. Jej lievance sú najchutnejšie so špargľou, údeným lososom a holandskou omáčkou.

Ingrediencie

Na 4 porcie / 12 lievancov
Čas prípravy: 30 minút / kysnutie cesta 90 minút

Lievance

  • 14 g čerstvého droždia
  • 1 kávová lyžička trstinového cukru
  • 1 polievková lyžica hladkej múky
  • 500 ml bio vlažného plnotučného mlieka
  • 90 g hladkej pšeničnej múky
  • 220 g hrubej pšeničnej múky
  • 50 g parmezánu
  • 1 vajce (bio alebo voľný chov)
  • 1 kávová lyžička soli
  • Špargľa
  • 500 g zelenej špargle
  • soľ, voda
  • Holandská omáčka
  • 6 žĺtkov
  • 200 g masla
  • štipka soli
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • šťava z polovice citróna
  • nasekaná petržlenová vňať, pažítka alebo medvedí cesnak
  • Losos
  • 200 g údeného lososa

2_1460x1400

Postup

Najprv si pripravte cesto na lievance. Droždie rozmiešajte s cukrom na penu, pridajte 1 lyžicu hladkej múky, 100 ml vlažného mlieka a vytvorte kvások. Ten nechajte 10 min odpočívať. Medzitým preosejte obidve múky do misky, pridajte zvyšné mlieko, rozšľahané vajíčko, soľ, najemno nastrúhaný parmezán a všetko dôkladne zamiešajte metličkou.
Pridajte kvások, opäť dôkladne premiešajte na hladké redšie cesto, misu prikryte utierkou a nechajte 90 min kysnúť. Panvicu na lievance potrite trochou oleja či masti a lievance smažte z obidvoch strán.

Špargľu umyte a zbavte drevnatých koncov. Vo veľkom hrnci si nachystajte variacu sa vodu s 2 kávovými lyžičkami soli. Špargľu ponorte do vody na 2 minúty, potom hneď vyberte a na 1 minútu ponorte do misky s ľadovou vodou.

A teraz holandská omáčka. Do menšej rajničky, do ktorej môžete ponoriť kovovú misku na vodný kúpeľ, nalejte vodu tak na výšku 2 cm, viac naozaj netreba, pretože miska so žĺtkami sa nesmie dotýkať vody, priveďte ju pomaly do varu, nie silno, aby sa žĺtky nezrazili. Žĺtky spolu s horčicou, 1 lyžicou vody a soľou vložte do misy z nehrdzavejúcej ocele a tú postavte nad rajničku s vodou. Metličkou šľahajte asi 3 minúty, kým nevznikne svetložltá napenená omáčka. Maslo nakrájajte na malé kocky a prvých 5, 6 kociek pridávajte po jednej do vyšľahaných žĺtkov. Vždy je treba poriadne rozmiešať, kým pridáte ďalšiu kocku, následne môžete pridávať aj po 2 kockách. Keď budú všetky kocky rozmiešané v omáčke, ešte chvíľu šľahajte, potom odstavte z vodného kúpeľa. Omáčku si môžete dochutiť podľa vlastného výberu soľou, citrónovou šťavou a nasekanými bylinkami.
Lievance podávajte tak, že 3 kúsky naskladáte na seba na tanier, vedľa položíte špargľu, všetko zalejete omáčkou a dozdobíte kúskom lososa.

Odporúčame

  • Hlboký tanier Mio svetlosivý

    Hlboký tanier Mio svetlosivý

     

    Blomus

    16,58 €

    na sklade

  • Misa na miešanie Ø 21 cm červená Burgundy

     

    Misa na miešanie Ø 21 cm červená Burgundy

     

    Emile Henry

    25,08 €

    na sklade

  • Šľahacia metlička malá TWIN® Pure steel

     

    Šľahacia metlička malá TWIN® Pure steel

     

    Zwilling

    25,24 €

    na sklade

  • Krájač na bylinky SILVA

     

    Krájač na bylinky SILVA

     

    Zone

    50,56 €

    na sklade

V hlavnej úlohe

Panvica na lievance zo série Mineral B Element je na domáce použitie vylepšená povrchovou úpravou na báze včelieho vosku. Ten chráni panvicu pred oxidáciou a zvyšuje jej prirodzené nepriľnavé vlastnosti, ktoré sa s každým ďalším použitím zlepšujú. Panvica na lievance je vhodná na všetky typy varných zdrojov vrátane indukcie. Panvica Mineral B Element je 100% prírodná, EKO-logická a recyklovateľná.

1460X1400_SK

5_1460x1400_MILLUJI

O autorke

Keď Katka práve nepíše, nefotí alebo necestuje, tak rada varí. Výsledky svojej kulinárskej tvorby potom prezentuje na svojom blogu, ktorý má poetický názov Milluji. Nájdete tam hromadu výborných receptov, ktoré jednoducho musíte vyskúšať. A to nie je všetko. Na jej blogu nájdete aj dobrý tip na výlet alebo motiváciu, ako žiť život naplno. Je doplnený množstvom úžasných fotiek, ktoré sú tou správnou lifestylovou inšpiráciou.
No a okrem toho je Katka aj mamičkou rok a pol starej dcérky Natálky, ktorá ju učí užívať si aj tie najmenšie každodenné radosti. Milluji robí česť svojmu názvu: lásku k životu, jedlu aj k sebe samým odovzdáva ďalej. Rovnako ako jeho autorka, pre ktorú je spolupráca s Kulinou srdcovou záležitosťou.