Veľkonočná torta

1_3200x1350

Veľkonočná kokosová torta s čokoládou a čučoriedkami

sladké/ pečenie/ desiata

Sviatky jari sú tradične spojené s pečením veľkonočných dobrôt. Prečo ale nevyskúšať niečo nové? V spolupráci s Martinou alias MamaChef sme si pre vás pripravili túto nádherne ľahkú kokosovú tortu, do ktorej sa zamilujete pri prvom súste.

Ingrediencie

(tortová forma s priemerom 18 - 20 cm)

Ingrediencie na korpus

  • 150 g masla
  • 115 g cukru
  • 115 g strúhaného kokosu
  • 4 vajcia z voľného chovu
  • 100 g plnotučného mlieka
  • 115 g hladkej múky
  • 1 prášok do pečiva (bezfosfátový)
  • Ingrediencie na ganache
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 100 g čokolády s minimálnym obsahom kakaa 70 %
  • Ingrediencie na krém
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 4 lyžice práškového cukru
  • šťava z 1/2 citróna
  • veľká hrsť čučoriedok

2_1460x1400

Postup

Postup na korpus
Maslo rozpustite a nechajte vychladnúť. Múku preosejte do menšej misky, pridajte prášok do pečiva, kokos a zamiešajte. Vajcia vyšľahajte s cukrom na penu – najprv šľahajte iba vajíčka, potom po lyžiciach pridávajte cukor, kým nevznikne celistvá, mierne hustá zmes. Potom pomaly prilievajte rozpustené maslo a zašľahajte ho. Rovnako potom pridajte a zašľahajte mlieko. K mokrým surovinám pridajte zmes suchých ingrediencií a krátko vyšľahajte. Formu vyložte papierom na pečenie alebo vymažte maslom a posypte hladkou múkou. Cesto na korpus prelejte do formy a pečte v rúre zohriatej na 170 až 175 °C asi 60 – 70 minút. Počas pečenia kontrolujte hlavne stred cesta, ktorý sa pečie najdlhšie a vyskúšajte pomocou špajdle. Hotový korpus nechajte úplne vychladnúť.

Rada: Ak použijete väčšiu tortovú formu, korpus sa bude piecť kratšiu dobu, úmerne jeho výške.

Postup na ganache
V malom kastróliku priveďte do varu smotanu. Potom odstavte z platničky a do smotany vhoďte nalámanú čokoládu a miešajte, kým sa smotana s čokoládou nespojí.

Postup na krém
Smotanu vyšľahajte na tuhú šľahačku. Každá smotana sa nedá dokonale vyšľahať, preto siahnite po osvedčenej značke s vysokým obsahom tuku (min. 33 %) – ak by šľahačka čo len trochu tiekla, torta nebude držať. Vo veľkej mise vyšľahajte mascarpone s cukrom a citrónovou šťavou. K mascarpone pomocou lyžice alebo stierky opatrne primiešajte pripravenú šľahačku. Pracujte zľahka a miešajte len tak dlho, kým sa komponenty neprepoja.

TIP: Do krému môžete pridať aj malý štamperlík kokosového likéru alebo kokosového rumu.

Dokončenie
Korpus uprostred rozkrojte. Obidve časti korpusu natrite navrchu hrubou vrstvou čokoládovej ganache. Nechajte aspoň 10 minút zatuhnúť. Pomocou cukrárskej stierky potrite jeden korpus asi polovičkou pripraveného krému. Do krému rovnomerne naskladajte umyté a osušené čerstvé čučoriedky. Priklopte druhou časťou korpusu, potrite zvyškom krému a uhlaďte navrchu aj po celom obvode. Tortu nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 1 hodinu.
Zdobiť môžete jedlými kvetmi (ak použijete nejedlé, nedávajte ich priamo na tortu), čokoládovými vajíčkami a sušeným kokosom, napr. čerstvým ovocím a čokoládou.

 

Odporúčame

  • Dřevěný stojan na dort střední Color Lab

    Drevený stojan na tortu stredný Color Lab

     

    Revol

    75,85 €

    na sklade

  • Talíř dezertní Legio Nova Ø 19 cm

     

    Tanier dezertný Legio Nova Ø 19 cm

     

    Eva Solo

    15,12 €

    na sklade

  • Dortová forma CLASSIC Ø 20 cm

     

    Tortová forma CLASSIC Ø 20 cm

     

    Kaiser

    10,85 €

    na objednávku

  • Cukrářská špachtle 25 cm FKOfficium

     

    Cukrárska špachtľa 25 cm FKOfficium

    cukrárska paleta

    Microplane

    26,31 €

    na sklade

V hlavnej úlohe

Stojan na dort ze série Color Lab vám umožní ve vší eleganci představit vámi připravené delikatesy, ať už sladké či slané. Hřejivá barva dubového dřeva odpovídá moderním trendům, které volají po čistě přírodních materiálech.

1460X1400_SK

5_1460x1400_Mamachef

O autorke

Martina je fotografka, kulinárska nadšenkyňa, mamička, ale tiež autorka blogu Mamachef.cz. Ten je plný výborných receptov, krásnych fotiek a postrehov z každodenného života. Skúsenosti naberala nielen v Česku, ale aj v Belgicku. Martina je vášnivá kuchárka a svoje umenie predviedla v českej verzii známej súťaže Masterchef 2016. A aby toho nebolo málo, absolvovala stáž u skvelého českého šéfkuchára Mirka Kalinu.
Okrem cestovania, varenia a materstva je jej veľkým koníčkom zbieranie všetkého možného na fotenie – od tanierov, cez príbory až po hrnce. A podľa vlastných slov si vďaka fotografii oveľa viac váži kvalitné kúsky. Spojenie s Kulinou je preto logicky láskou na prvý pohľad.