Veľkonočný obed s vôňou exotiky

1_3200x1350

JAHŇACÍ TAJINE

Bez lepku | Obed | Večera

Jarné obdobie je sezónou jahňacieho mäsa. Rozhodli sme sa spojiť tradičnú veľkonočnú surovinu s netradičným riadom a pripravili sme pre vás recept na mieru Veľkej noci. 
Marocký tajine musí voňať orientom a nesmie v ňom chýbať sladké ovocie. My sme skombinovali krehkú jahňacinu, exotické korenie a sladkosť marhúľ.

Jahňací tajine

Príprava 15 min / varenie 2 h 30 min
4 až 6 porcií

  • 3 lyžice ghí masla
  • 2 cibule
  • 800 g jahňacieho stehna
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vrchovatá lyžička čerstvého zázvoru
  • 1,5 lyžičky mletej rímskej rasce
  • 1 lyžička mletej papriky
  • 1 lyžička kurkumy
  • 1 lyžička škorice
  • šťava z 1 citróna
  • 3 veľké mrkvy
  • 1 konzerva krájaných paradajok
  • 70 g sušených marhúľ
  • 1 konzerva cícera
  • 500 - 700 ml vývaru

2_1460x1400

Postup

Pripravíme si všetky suroviny. Jahňacinu očistíme a nakrájame na väčšie kocky (cca 2 cm). Cibuľu a cesnak nakrájame na drobno. Mrkvu olúpeme a nakrájame na štvrtiny. Čerstvý zázvor olúpeme a nastrúhame najemno. Sušené marhule prekrojíme na polovice a cícer zlejeme z nálevu.
V hrnci si rozohrejeme ghí maslo a kúsky jahňaciny na ňom prudko osmažíme. Mäso vyberieme z hrnca a zatiaľ odložíme. Do výpeku pridáme ešte trochu ghí masla a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú restujeme na sklovito.
Pridáme cesnak, nastrúhaný zázvor, 1,5 lyžičky rímskej rasce, 1 lyžičku papriky, 1 lyžičku kurkumy a 1 lyžičku škorice. Zamiešame a necháme asi 1 minútu spoločne restovať. Pridáme kúsky mäsa, mrkvu, nakrájané paradajky, marhule a podlejeme 250 ml vývaru. Pod pokrievkou pomaly varíme asi 2,5 hodiny. Približne po 2 hodinách prisypeme cícer. Priebežne kontrolujeme a prilievame vývar.

3_3200x1350

Odporúčame

V hlavnej úlohe

Tajine je nádoba vyrobená z glazovanej keramiky so špicatou pokrievkou, ktorá umožňuje, aby para dobre cirkulovala a pomáha udržiavať ingrediencie krehké a dostatočne vlhké. Jedlo pripravované v tajine si tak zachováva nenapodobiteľnú šťavnatosť. Môžete ho použiť na prípravu dusených mias, gulášov aj zeleninových jedál. Táto ručne vyrábaná keramická nádoba má pôvod v Burgundsku a pochádza z dielní Emile Henry, kde sa vyrába od roku 1848.

4_1460x1400_SK

600x600_04

O autoroch

Petr&Gabi Foodies - to je mladý pár sympatických food blogerov. V ich živote hrá jedlo dôležitú úlohu - obaja totiž zastávajú názor, že jedlo ovplyvňuje stav tela aj našu psychiku. S receptami od P&G Foodies sa budete teraz v Kuline stretávať pravidelne. Vždy v ňom nájdete pomocníkov z nášho obchodu, skvelé nápady Gabi a Petra a hlavne kvalitné suroviny. Inšpirujte sa zdravým jedlom plným chutí. www.pgfoodies.com

Vyberte si svoj TAJINE