Vyberáme ten najlepší nôž na zeleninu

Každá kuchyňa potrebuje perfektný nôž. Ak sa obzeráte po svojich prvých nožoch alebo len chcete svoju zbierku obohatiť, tak by vám nemal uniknúť nôž na zeleninu. Tento nenápadný nôž je skvelým pomocníkom a určite sa do neho oplatí investovať.

Prečo mať viac druhov nožov?

Skúsení kuchári majú vo svojom arzenáli viac nožov, pretože dobre vedia, že každý nôž sa hodí na inú činnosť. Ak siahnete po tom správnom noži, tak sa varenie stane príjemnejšie a začne vás baviť. Ak sa však budete snažiť vyfiletovať rybu klasickým nožom alebo budete zeleninu lúpať veľkým nožom, tak budete zrejme poriadne otrávení.

Nožov na zeleninu je dokonca viac druhov. Možno vám to príde ako zbytočnosť, ale nie je. Na svete existuje mnoho druhov ovocia a zeleniny. Určite nám dáte za pravdu, že je nezmysel lúpať mrkvu a krájať tekvicu jedným nožom.

Nôž na lúpanie zeleniny

Krátky lúpací nôž s pevným zahnutým ostrím je skvelý na lúpanie tvrdých i mäkkých druhov zeleniny. Vďaka ostrej špičke ľahko vykrojíte kazy na zemiakoch alebo nepekné kúsky na mrkve.

Svojim tvarom skôr pripomína nôž nejakého zálesáka, ale iste oceníte ľahkosť a jednoduchú manipuláciu. S máloktorým nožom dokážete vykrojiť precízne tvary z reďkoviek či paradajok. Pre zdobenie zeleninových mís je nepostrádateľným pomocníkom. Samozrejme ho môžete pri lúpaní nahradiť klasickou škrabkou, s ktorou však nevykúzlíte zeleninové alebo ovocné ozdoby.

Lúpací nôž Four star od nemeckej značky Zwilling v kvalitnom prevedený a vďaka svojim kompaktným rozmerom s ním olúpete každú zeleninu.

Nože na krájanie zeleniny

O niečo väčšiu veľkosť majú klasické nože na krájanie zeleniny. Ich dĺžka je okolo šesť až desať centimetrov. Sú univerzálnejšie ako lúpacie nože a vďaka pevnému a krátkemu ostriu nakrájate zeleninu podľa svojich predstáv.

● K čomu sa hodia?

K lúpaniu všetkých druhov zeleniny alebo odstránenie semienok z chili papričiek sa hodia nože na zeleninu. Použiť ich môžete samozrejme aj na krájanie kociek z menších druhov zeleniny. A pri príprave morských plodov s ním ľahko vylúpete krevety.

● Čo s ním nerobiť?

Pri krájaní mäsa alebo vykosťovaní siahnite po inom noži. Rovnako tak s ním rozhodne nenakrájate chleba či veľké druhy zeleniny ako je napríklad tekvica či melón.
Luxusný nôž na zeleninu Nordic kitchen od firmy Eva Solo je vyrobený z damaškovej ocele, ktorá je sama o sebe krásnym dizajnovým produktom. Tento nôž vzdáva hold všetkým japonským majstrom a nestratí sa v žiadnej kuchyni.

Nože Santoku

Kapitola sama pre seba sú nože Santoku. Tieto jedinečné japonské nože sú veľmi podobné tradičným európskym kuchárskym nožom, sú dlhé 13 až 20 centimetrov a vzhľad nie je to jediné, čím sa pýšia.

Santoku znamená v preklade tri cnosti, čo na sto percent spĺňajú. Tieto nože sú veľmi univerzálne a zvládnu nakrájať ryby, mäso i zeleninu. Krájať s nimi zvládnu aj amatérski kuchári, ale nestratia sa ani v profesionálnej kuchyni.

Nože Santoku sú jedinečné svojou krásou a dizajnom. Ich široká čepeľ môže byť lesklá alebo vyrobená z damaškovej ocele a niektoré sú vyrobené v jedinečnom a modernom dizajne.

Dánska značka Stelton má vo svojom portfóliu luxusný Santoku pure black nôž vyrobený z jediného kusu ocele. Jednoliaty čierny vzhľad vnesie do každej kuchyne nádych luxusu a tento univerzálny nôž sa stane obľúbenou súčasťou kuchyne.

Nôž na rajčiny

Nôž na paradajky spoznáte podľa ostria pripomínajúce malú píľku. Vďaka piľkovému ostriu prereže šupku mäkkých druhov ovocia a zeleniny a zároveň nepoškodí dužinu. Skvele s ním nakrájate mäkké paradajky, broskyne, marhule.

Nôž na paradajky od značky Wüsthof s píľkovým ostrím a dvojitou špičkou na napichovanie kúskov zeleniny je veľmi praktický nôž a nakrájate s ním nielen ovocie a zeleninu, ale aj údeniny a mäkké syry.

Ako sa starať o nože a zeleninu?

Nože na zeleninu nepotrebujú špeciálnu starostlivosť oproti ostatným nožom. Napriek tomu je potrebné im venovať rovnakú pozornosť, aby nám dlho slúžili.

● Ručné umývanie

Hoci väčšina nožov je určená pre umývanie v umývačke, tak žiadny šéfkuchár by nikdy svoj najlepší nôž do umývačky nedal. Agresívne umývacie prostriedky a programy nepoškodia materiál noža, ale môžu ho ľahko otupiť.

● Hneď umyť

Nenechávajte dlho nože neumyté. Ihneď po použití nôž utrite a uložte na miesto. Dajte si pozor na kyslé šťavy z ovocia a zeleniny, ktoré môžu poškodiť čepeľ. Pravdepodobne ani tá najagresívnejšia zelenina nepoškodí čepeľ, ale opäť môže dôjsť k otupeniu ostria.

● Správne skladovanie

Nože majú mať svoje vyhradené miesto na magnetickej lište alebo v bloku. Ostrie nožov sa ľahko otupí, keď sú len tak pohodené v šuplíku.

Kedy si zaobstarať nôž na zeleninu?

Pravdepodobne si nebudete kupovať nôž na zeleninu, ak nemáte ešte žiadny nôž. Ako prvý nôž je rozhodne praktickejší si vybrať nejaký univerzálnejši kúsok. Ak chcete svoju výbavu rozšíriť alebo často pripravujete ovocie a zeleninu, tak neváhajte. Táto investícia sa určite oplatí.