Lúpacie nože

17 položiek celkom
Nôž na lúpanie GRAND GOURMET, WMF
KULINA WEEKEND
€70
WM1889706032
Nôž na zeleninu TWIN GOURMET , 7 cm, Zwilling
€24
ZW31601070
Nôž na lúpanie TWIN GRIP XS 5 cm, Zwilling
€12
ZW38600050
Nôž na zeleninu CLASSIC IKON 8 cm, Wüsthof
KULINA WEEKEND
€98,99
WU4006
Nôž na lúpanie TWIN 5 cm, Zwilling
€12
ZW38040050
Nôž na lúpanie CLASSIC 7 cm, Wüsthof
€76,99
WU4062
Nôž na lúpanie TWIN GRIP 5,5 cm, modrá, Zwilling ZW38090061
Nôž na zeleninu DELTA GRENADILL 13 cm, hnedý, Güde
Novinka
GUDED46413
Nôž na zeleninu KAPPA 13 cm, strieborný, Güde
Novinka
€86
GUDE46413
Nôž na zeleninu CLASSIC 7 cm Wüsthof
KULINA WEEKEND
€76,99
WU4002

Lúpacie nože – vaši malí šikovní pomocníci

Na čo slúži lúpací nôž?

Škrabky robia presne to, čo naznačuje ich názov: odstraňujú šupku alebo odlupujú ovocie a zeleninu. Vyznačujú sa krátkou, neohybnou, mierne zakrivenou čepeľou s okrajom na vnútornej strane oblúka

Čo robí dobrý peelingový nôž?

  • Väčšina šúpacích nožov sa väčšinou používa na šúpanie ovocia a zeleniny, preto musia byť dosť ostré.
  • Aby ste predišli skĺznutiu a porezaniu ruky, rukoväť by mala byť ergonomická a výber toho najlepšieho materiálu by ste mali starostlivo zvážiť, aby bola zaručená kontrola nad nožom pri jeho používaní.
  • Ideálnym použitým materiálom je materiál vyrobený z uhlíkovej ocele alebo niečoho podobného, pretože dobre drží ostrie, ľahko sa brúsi mokrým kameňom a jednoducho sa brúsi oceľovou tyčou.

Aký je rozdiel medzi krájacími nožmi a lúpacími nožmi?

Aj keď sú oba nože malé a môžu byť veľmi užitočné pri manipulácii so zeleninou, existujú určité rozdiely medzi týmito dvoma typmi nožov:

  • Lúpacie nože majú často dĺžku čepele 5 až 10 centimetrov, zatiaľ čo sekacie nože majú zvyčajne dĺžku čepele 7,5 až 12,5 centimetra.
  • Lúpacie nože majú zahnuté ostrie čepele s vtáčím zobákom, ktoré je ideálne na vytváranie krásnych ozdôb , zatiaľ čo nožové nože majú rovné, dvojité skosené hrany.
  • Lúpacie nože sa väčšinou používajú na šúpanie ovocia a zeleniny, zatiaľ čo krájacie nože sa používajú aj na lúpanie ovocia a krájanie malých kúskov.

Pre lepšiu prípravu ovocia a zeleniny si môžete pozrieť aj naše strúhadlá na zeleninu, ako aj krájače na mandolínu a škrabky.

Ako sa starať o svoj peelingový nôž?

Kuchynské nože sú dosť investíciou, takže ak chcete, aby vám váš lúpací nôž vydržal veky, pri čistení a skladovaní nožov dodržiavajte tieto jednoduché pravidlá:

  • nože sú často vhodné do umývačky riadu, ale odporúčame čistiť nôž ručne, pretože umývacie prostriedky môžu poškodiť povrch oceľovej čepele
  • ak má nôž drevenú rukoväť, nedávajte ho do umývačky riadu
  • aby sa drevené rukoväte nevysušili, pravidelne ich olejujte ľanovým olejom alebo včelím voskom
  • nôž skladujte oddelene, aby sa čepele neotupili. Použite blok na nože alebo puzdro na nože
  • pravidelne brúste nôž