Ako vybrať ten pravý filetovací nôž práve pre vás?

Filetovací nôž nie je klasickou súčasťou sady nožov. Ide o špecifický nôž určený najmä na filetovanie rýb. Mnoho ľudí ho bude považovať za absolútnu zbytočnosť, ale milovníci rýb a tenkých plátkov mäsa ho určite vo svojej výbave uvítajú. Poďme sa spoločne pozrieť, ako spoznať skutočne kvalitný filetovací nôž.

Ako vyzerá filetovací nôž?

Filetovací nôž na prvý pohľad zaujme svojou úzku a pružnú čepeľou. Svojím vzhľadom pripomína nôž vykosťovací a mnoho ľudí tieto nože zamieňa, čo je chyba, pretože obaja nože majú svoje vlastné špecifiká.

● Čepeľ

Čepeľ filetovacieho noža je 15 - 28 centimetrov dlhá a veľmi tenká. Vďaka štíhlemu prevedeniu je veľmi pružná a ľahko sa prispôsobí krivkám rybiej chrbtice. Čepeľ noža sa od rukoväti k špičke zakrivuje nahor a toto skosenie je zvyčajne pod uhlom dvanásť až sedemnásť stupňov.

● Materiál

Všetky nože na porcovanie sú vyrobené z nehrdzavejúcich materiálov, pretože prichádza do styku s vodou a sú vystavené vlhkosti. Materiál je skôr flexibilnejší ako tvrdý, aby dokonale kĺzal po mäse.

● Hrúbka

Čím je filetovací nôž kratší tým je ohybnejší a tenší, aby zvládol precízne vykostiť aj menšie druhy rýb. Hrúbka čepele sa pohybuje medzi 2, 5 - 3 mm. Hrubší nôž by tak ľahko nekopíroval krivku rýb.

● Rukoväť

Rukoväť filetovacieho noža tiež musí byť nezávadná a nesmie pohlcovať nepríjemný pach rybiny. Prechod medzi rukoväťou a záštitou musí byť bez najmenších škár, aby sa tam dostala krv alebo kúsky mäsa.

● Japonský alebo škandinávsky

Japonský filetovací nôž je dlhý, rovný a zakončený krivkou okolo 45 stupňov. Vyniká veľkou ostrosťou a brúsením iba na jednej strane. Je výborný tiež na krájanie technikou sashimi.

Škandinávsky nôž na porcovanie je flexibilnejší ako japonský a nabrúsený je z oboch strán. Práve škandinávsky nôž je v našich končinách častejšie využívaný na filetovanie.

Tri dôvody, prečo si kúpiť filetovací nôž

● Filetovanie

Filetovací nôž je v prvom rade určený na úpravu rýb. Nenájdete lepší nôž na vykosťovanie rýb, sťahovanie z kože a porciovanie.

● Jemné rezy

Predpokladáme, že doma každý deň rybu nefiletujete, ale nôž ide samozrejme využiť aj inak. Ak potrebujte narezať naozaj tenké plátky pečeného mäsa, tak siahnite po filetovacom noži.

● Ozdobné misy

Pokiaľ chcete ozvláštniť slávnostnú tabuľu, tak môžete pridať na podnos s jedlom perfektne vyrezané tvary zo zeleniny či ovocia. Vďaka filetovaciemu nožu s jemným ostrím a špičkou to zvládnete s chirurgickou presnosťou.

Filetovací alebo vykosťovací nôž

Vykosťovací nôž je zvyčajne dlhý 12 - 17 centimetrov a má o niečo pevnejšie a menej ohybnú čepeľ. Je skvele prispôsobený na odblanenie mäsa, vyrezanie kostí u tuhého červeného mäsa a zveriny. 

Filetovacím nožom sa nedá tak ľahko vykostiť iné druhy mäsa nie rýb, ale vykosťovací nôž nezvládne odstrániť šupiny na rybe alebo ju zbaviť kože rovnomerne.

Vykosťovací nôž je o niečo univerzálnejší ako filetovacie nože. Rybu s ním vykostíte o niečo horšie, ale pri troche šikovnosti to zvládnete. Vykosťovací nôž je dobrým kompromisom medzi pružnosťou a tuhosťou.

Zo širokej ponuky filetovacieho a vykosťovací nožov svetoznámych značiek si vyberie profesionál aj amatér. Dokonalé spracovanie zaručuje tú najlepšiu kvalitu a životnosť. Ak hľadáte skutočnú kvalitu, tak ste na tom správnom mieste.

Filetujte ako majster

Na záver vám prinášame niekoľko rád, ako sa naučiť filetovať ako profesionál. Možno spočiatku budete tápať, ale časom sa všetko naučíte a rybu zvládnete vykostiť ľavou zadnou.

● Dĺžka noža

Filetovací nôž by mal byť dlhší ako je šírka ryby. Pri menších druhov rýb ako je pstruh alebo šťuka si vystačíte s kratším nožom. Kapra alebo plates rybu však krátkym nožom nevykostíte.

● Ďalšie náčinie

Pre naozaj dokonalé vykosťovanie rýb budete potrebovať viac ako len filetovací nôž. K vytiahnutiu drobných kostičiek z plátkov lososa vám poslúži pinzeta a na odstránenie plutiev sú skvelé nožnice na mäso, ktoré máte na hydinu.

● Tréning robí majstra

Nikto učený z neba nespadol. Filetovanie je pomerne technicky náročné a na prvýkrát si nebudete vedieť rady. Nie je žiadna hanba požiadať niekoho o pomoc, nebojte sa opýtať obsluhy vo svojej obľúbenej rybárni, či vám filetovanie ukáže.