Ako vybrať dokonalú sadu príborov?

Každý z nás má doma príbor a nijako sa nad ním nepozastavuje. Príbor je jednoducho len ďalšou súčasťou vybavenia kuchyne, nad ktorým nepremýšľame. Avšak ak je vaša sada príborov už dosť opotrebovaná alebo vybavujete novú domácnosť, tak si dajte na výbere sady príborov naozaj záležať. Počiatočná investícia sa zdá vysoká, ale kvalitný príbor vydrží dlhé roky.

Koľko príborov je vlastne potreba?

Základné pravidlo je, že príborov má byť minimálne dvakrát viac ako je členov v domácnosti. To je samozrejme úplné minimum. Musíme tiež počítať s návštevami a najmä rodiny s deťmi dajú za pravdu, že malí členovia domácnosti radi strácajú a schovávajú príbory všade po dome.

Klasické sady sa predávajú po 24 kusoch. Skladajú sa z lyžíc, nožov, vidličiek a lyžičiek. Ak organizujete u seba doma oslavy pre priateľov či rodinu, tak je lepšie mať v zálohe viac kusov príborov. Väčšie sady o 60 kusoch obsahujú aj dezertné vidličky či iné špeciálne druhy príborov.

Kvalitné materiály sú základ

Možno si ešte pamätáte na prastaré príbory u babičky z lisovaného plechu alebo hliníka, možno ich máte dokonca stále doma, ale týmto materiálom už dávno odzvonilo. Nemusíte sa báť, že sa hliníkovým príborom otrávite a plechový vám rozreže ústa, ide predovšetkým o komfort a toho sa od starého príboru nedočkáte.

● Nesmrteľná nerezová oceľ

V súčasnej dobe je najčastejším materiálom pre výrobu príborov nerezová oceľ. Pri výbere príborov si všimnite tajomných čísiel 18/10 alebo 18/0. Jedná sa o percenta chrómu a niklu v nerezu. V prvom prípade je osemnásť percent chrómu a desať percent niklu a v druhom prípade ide iba o chrómovou oceľ.

Nerezová oceľ je naozaj nesmrteľná. Nehrdzavie, je pevná a nezdeformuje sa pri vyšších teplotách. Nerez má klasický aj moderný vzhľad a hodí sa ku všetkým spoločenským udalostiam, vrátane svadieb.

Medzi nerezovými príbormi nájdete klasické kúsky aj rôzne dizajnové výrobky, ktoré sa skvele hodia do moderných interiérov. Vyberajte nielen podľa vzhľadu, ale pozerajte si aj na ergonómiu. Najkrajšie príbor vám neprinesú pôžitok z jedla, keď sa nebudú pohodlne držať v ruke.

Údržba nerezových príborov nemôže byť jednoduchšia. Nerezová oceľ nehrdzavie, takže ich môžete odmáčať. Môžete ich umývať v dreze alebo v umývačke. Nie je potrebné ich leštiť ani používať špeciálne prípravky. Nerezové príbory sú aj pre lenivého kuchára, ktorým sa nechce tráviť hodiny udržiavaním lesku svojho riadu.

● Rodinné striebro

Strieborné príbory sú bez preháňania označované ako rodinné striebro. Ich obstarávacia cena je trochu vyššia, ale je to investícia do drahého kovu.

Pri výbere kvalitného strieborného príboru hľadajte označenie rýdzosti 925/1000. Toto označenie nájdete u firmy Robbe & Berking, ktorá sa špecializuje na výrobu kvalitných strieborných výrobkov a najmä príborov. Ak hľadáte skutočnú kvalitu, tak tu rozhodne nešliapnete vedľa.

Striebro sa hodí aj na tie najluxusnejšie spoločenské udalosti. Každodenné stolovanie je samozrejme možné, ale strieborné príbory vyžadujú častú starostlivosť a pravidelné používanie im uberá na kráse. Avšak striebro je veľmi zdravé, v medicíne sa používa do špeciálnych obväzov na zabíjanie patogénnych mikroorganizmov a strieborné príbory majú rovnakú vlastnosť.

Striebro nikdy neumývajte v umývačke riadu, agresívne čistiace prostriedky a programy mu nesvedčia. Po umytí uložte príbor zo striebra najlepšie do vzduchotesnej dózy vyloženej látkou. Pred použitím ich môžete doleštiť handričkou. Na obnovu zašlého lesku striebra si môžete zaobstarať špeciálny prípravok alebo sa spoľahnite na domácu starostlivosť v podobe octu.

S rukoväťou, alebo bez rukoväte? 

Pri nerezových príborov si môžete vybrať klasickú celokovovú variantu alebo drevenú rukoväť. Oba varianty majú svoje pozitíva i negatíva.

● Horšia údržba

Pod drevenou rukoväťou sa ľahko dostanú zvyšky jedla a v rôznych záhyboch sa bude držať špina. Drevo znižuje životnosť a nenáročnú údržbu nerezovej ocele, pretože drevo nesmie zostať dlhšiu dobu vlhké.

● Ergonomické drženie

Najmä deťom a starším ľuďom však môžu príbory s drevenou rukoväťou vyhovovať, pretože sa im ľahšie budú držať. Navyše vďaka drevenej časti je príbor o niečo ľahší a manipulácia je tak pre detskú ruku ľahšia.

Špeciálnou kategóriou príborov s drevenými rukoväte sú steakové príbory špeciálne prispôsobené pre krájanie mäsa. V nádhernom rustikálnom dizajne sú vyrobené príbory Ranch, ktoré sú uložené v peknej drevenej krabičke. Vďaka veľmi ostrej čepeli nebude žiadne mäso problémom. Steakové nože nesmú doma chýbať žiadnemu milovníkovi mäsa.

Rada na záver

Možno sa vám bude zdať obstarávacia cena príborov vysoká, ale nekupujete si predsa novú sadu každý rok. Nebojte sa investovať do nadčasového dizajnu a ozajstné kvality. Bola by predsa škoda kaziť dojem pri stolovaní nepeknými kusy príborov.