Mažiare

5 položiek celkom
Mažiar s tĺčikom GOURMET, porcelán, WMF
€27,90 –6 %
€26
WM0645416040
Mažiar s tĺčikom 14 cm, žula, Cole & Mason
€44,49
CMH100279
Mažiar s tĺčikom 18 cm, žula, Cole & Mason
€60,99
CMH100379

Malta a palička – váš viacúčelový brúsny nástroj

Malta a palička – trochu histórie

História mažiara a paličky je rozsiahla, siaha tisíce rokov dozadu. Predpokladá sa, že praveké národy mleli a kombinovali jedlo pomocou prvej mažiare a paličky. Používanie trecej misky a paličky sa postupom času vyvinulo a stalo sa nevyhnutnou súčasťou vybavenia v mnohých priemyselných odvetviach vrátane chémie, varenia a medicíny.

Dokonca aj dnes mnohé kultúry, ktoré zdôrazňujú autentickosť a dokonalosť tradičnej prípravy jedál, stále vo veľkej miere používajú pri varení mažiar a paličky. Je to viacúčelový nástroj, ktorý možno použiť na čokoľvek od mletia korenín a bylín a miešania a miešania prísad až po prípravu pesta, marinád a pást.

Aká je hlavná funkcia mažiara a paličky?

Kuchynská mažiara a palička sa primárne používajú na miešanie a mletie prísad, najmä suchých, na jemný prášok alebo pastu. Na výrobu aromatických zmesí na marinády, potretie a omáčky kuchári často používajú mažiar na drvenie byliniek, korenín a semien. Ingrediencie je možné rozdrviť a miešať pomocou mažiara bez zahrievania, čo môže občas zmeniť ich chuť alebo vôňu.

Malta a palička sa tiež bežne používajú pri výrobe pást, ako je pesto, kari pasta a koreninové potieranie. Čerstvé bylinky a koreniny môžu po drvení a mletí v mažiari uvoľniť svoje chuťové zlúčeniny a prírodné oleje, čím sa vytvoria pasty, ktoré sú chutnejšie a voňavejšie. Okrem toho sa orechy, semená a zrná môžu rozdrviť na jemné múky pomocou mažiara a paličky, ktoré sa potom dajú použiť v mnohých receptoch na pečenie.

Aký je rozdiel medzi mažiarom a mlynčekom na korenie?

Hlavným rozdielom medzi mažiarom a paličkou a mlynčekom na korenie je spôsob mletia. Na rozdiel od mlynčeka na korenie, ktorý používa na drvenie a mletie prísad mechanickú alebo elektrickú metódu, trecia miska s paličkou vyžaduje fyzické drvenie a mletie prísad.

Mažiar s tĺčikom sú skvelé na drvenie malého množstva ingrediencií a drsný povrch mažiara pomáha uvoľňovať olej a chute ingrediencií.

Na druhej strane mlynčeky na korenie sú určené na spracovanie väčšieho množstva surovín, sú rýchle a skvelé, keď potrebujete počas večere na stole nejaké ďalšie korenie.

Ak ste fanúšikom dobrého vkusu vo svojej kuchyni, možno vás zaujme aj naša ponuka nožov na bylinky s názvom mezzalunas, šéfkuchárske nožea tiež naša kolekcia korenie.