Naučte svoje deti milovať jedlo vďaka príborom

Jedlo je spoločenská udalosť, rodina sa stretáva u obeda alebo večere, kde spoločne preberá zážitky uplynulého dňa. Pre dospelých je to úplne samozrejmé, ale pre naše deti je to nová a často nepochopiteľná vec. Nebojte sa zapojiť deti do tradície stolovania a naučte ich správnemu správaniu pri stole. S veselými detskými príbormi to pôjde jedna báseň.

Ako začať so spoločným stolovaním?

Čím skôr, tým lepšie! Malé deti sú ako špongie a dychtivo do seba nasávajú všetky podnety z okolia, keď uvidia rodičov pri jedle, tak sa sami budú chcieť nadšene zapojiť. Vezmite svoje batoľa k stolu, posaďte ho do stoličky alebo na seba a nechajte ho pozorovať rodinu pri jedle. Postupne sa dieťa osmelí a začne prejavovať záujem o jedlo.

Sú dva spôsoby, ako dieťa naučiť jesť. Tým klasickejším je kŕmenie lyžičkou príkrmy, tu nastáva problém, že dieťa pri jedle nevidí rodinu, pretože je kŕmené v iný čas ako jej ostatní členovia rodiny. Moderným spôsobom je takzvané BLW, čiže samoodstav. Dieťa je s rodičmi pri stole, a akonáhle je samo pripravené, tak si vezme z taniera jedlo a samo si ho dáva do úst. V tomto prípade musí rodina samozrejme jesť zdravo, aby sa dieťa mohlo kŕmiť spoločne.

● Kedy dieťa zvládne jesť samo?

Medzi šiestym a deviatym mesiacom dieťa začína prejavovať záujem o jedlo, zatiaľ nechápe, že tým ukojí svoj hlad, ale považuje kŕmenie za hru. Od deviateho mesiaca je schopné samo strkať jedlo do úst a prehĺtať mäkké potraviny.

Od dvoch rokov, niektoré milé deti skôr, zvláda lyžicu a chce pri jedle nezávislosť. Kŕmenie už nie je v kurze a dieťa túži všetko skúsiť samo. Nebráňte mu a podporte ho v jeho snahe. Okolo tretieho roku už dieťa vie napichovať kúsky jedla na vidličku a strkať ju do úst.

Okolo piateho roku používa nôž, niektoré deti skôr a iné neskôr. Až v siedmich rokoch je dieťa pri stolovaní nezávislé a je schopné si samo nakrájať mäso a nepotrebuje pri jedle asistenciu dospelého človeka.

● Kedy dieťaťu kúpiť príbor?

Ideálny vek prakticky neexistuje. Vnímajte signály svojho dieťaťa a všímajte si, ako sa u jedla chová. Vo chvíli, keď zvládne ovládať lyžicu, tak ho začnite učiť s vidličkou a potom pridajte aj nôž. Nezúfajte, že spočiatku to nepôjde. Spoločne na to určite prídete.

Ako vybrať detský príbor?

● Zdravotne nezávadné

Najmä u našich najmenších starostlivo strážime možné nežiaduce chemické látky. Pozerajte sa na obaly, najmä po bisfenolu, ťažkých kovoch, melamínu a PVC. Žiadna z týchto látok nie je dobrá pre dospelého, nieto pre dieťa.

Pri výbere príboru voľte overené firmy, neznačkové produkty cielia najmä na detské oči, pretože sú na prvý pohľad krásne, ale môžu byť zdravotne závadné. Hľadajte certifikáty pre európsky trh, ktoré zaručujú nezávadnosť.

● Materiál

Prvá detská lyžička by mala byť z nezávadného plastu, aby si dieťa neporanilo ďasná alebo prvé zúbky. Až zvládne techniku používania, tak ho začnite učiť aj s kovovým príborom. Nerezová oceľ je úplne nezávadný a bezpečný materiál, ktorého sa nemusíte obávať.

● Bezpečie nadovšetko

Deti si pri jedle radi hrajú a nie je v našich silách všetko stopercentne ustrážiť. Na rozdiel od klasického príboru je ten detský menší, ľahší a hlavne je nôž a vidlička menej ostrá, aby sa dieťa neporanilo. Hoci je plast bezpečnejší, tak s nerezovým príborom neotáľajte.

● Obľúbené postavičky

Stará známa pravda, že sa je aj očami, platí u detí dvojnásobne. Obľúbení kreslení hrdinovia motivujú dieťa k používaniu príboru a dieťa sa ľahšie naučí, do ktorej ruky patrí vidlička a nôž. Vyberte dieťaťu jeho obľúbené motívy alebo ho vezmite na nákup sebou.

● Pekne do ruky

Detská ruka je menšia ako u dospelého a vyžaduje trochu odlišný tvar. Nechajte dieťaťu vyskúšať príbor, aby mu dobre padol do ruky. Príliš ťažký alebo nepohodlný príbor neprinesie z jedla tú pravú radosť.

Kupujeme príbor

Do začiatkov môžeme dieťaťu kúpiť len lyžičku na príkrmy. Tá je veľkostne špeciálne prispôsobená pre detskú ruku a dieťa sa s ňou naučí dobre manipulovať. Detská lyžička Medvedík Pú z ušľachtilej nerezovej ocele sa zapáči všetkým deťom a bude ich sprevádzať prvými samostatnými sústami.
Ak nechcete neskôr hľadať príbor s rovnakým motívom, tak môžete kúpiť rovno celú sadu a postupne dávať dieťaťu lyžičku, vidličku a nakoniec nôž. Dievčatká sa určite nadchnú pre sadu s motívom Ľadového kráľovstva. Príbor ZOO má na rukoväti vyrytá zvieratká, vďaka zdrsnenie sa príbor lepšie drží a nešmýka.

5 tipov pre jednoduchšie začiatky

● Choďte príkladom

Deti sa učia napodobňovaním. Choďte preto svojim deťom dobrým príkladom, jedzte príborom a zaoberajte sa len jedlom. Vypnite televíziu, odložte mobil a naučte dieťa sústrediť sa na jedlo.

● Podporujte dieťa

Každý najmenší pokrok chváľte. Ak dieťaťu hneď nepôjde manipulácia s príborom, tak nezúfajte. Každé dieťa má svoje vlastné tempo a časom na to určite príde.

● Neriešte neporiadok 

Dieťa berie spočiatku jedlo ako dobrodružstvo a snaží sa s jedlom statočne pobiť. Netrestajte potomka, keď väčšia časť večera skončí na zemi alebo na jeho oblečení.

● Tréning robí majstra

Cvičte s deťmi každý deň. Podávajte jedlo, keď je dieťa v dobrej nálade a má snahu sa učiť. Mrzuté a nahnevané dieťa bude jedlo bojkotovať a rozladení budú vo finále úplne všetci.

● Rozdelené ciele

Rozdeľte si učenie do niekoľkých menších dielov. Najskôr naučte dieťa napichovať vidličkou nakrájané sústa, neskôr veďte jeho ruku pri krájaní mäkkých súst a postupne ho nechávajte samotného, aby sa všetky zručnosti spojili v jeden veľký cieľ.