Dekantácia - obrad nalievania vína

Pre niektorých menej znalých môže byť dekantácia úplne neznámym pojmom a možno si pomyslia, že to je len ďalší pozérky výmysel. Ale milovníci vína dobre vedia, že dekantácia vie pozdvihnúť obyčajné popíjanie vína na vyššiu úroveň. Poďme sa pozrieť bližšie na problematiku dekantácie.

Čo to je dekantácia?

Keď sme použili v nadpis obrad, tak nie sme zase tak ďaleko od pravdy. Dekantovanie je prelievanie vína do nádoby za účeľom prevzdušnenia alebo oddelenia kalu. Dekantovanie vína má svoje pravidlá a každé víno vyžaduje individuálny prístup, záleží tak na konkrétnom someliérovi, ako vám víno predloží.

● Usadenie kalu

Jedným z dôvodov prečo sa víno dekantuje, je usadzovanie kalu. V tomto prípade sa bavíme o červených vínach, v ktorých sa pri archivácii usadzuje kal na dne fľašky. Zbaviť kalu potrebujú nefitrované vína.

● Prevzdušnenie 

Tento bod rozdeľuje vinárov na dva tábory, Jedni sú zástanci dekantácie a nedajú na ňu dospustiť, pretože pri dekantácii sa otvárajú pri styku so vzduchom skryté aromatické látky a dochádza k zjemneniu robustných vín. Druhá skupina je striktne proti a tvrdí, že neopak dekantácia vínu ubližuje.

Ako vybrať správny dekantér? 

V prvom rade sa musíte zamerať na účeľ dekantácie a potom vyberať podľa vzhľadu. Červené a biele víno sa dekantujú v rôznych dekantéroch, pretože vyžaduje inú starostlivosť. Vzhľad nádoby je až druhoradý, ale na výber je veľa klasických tvarov a dekantačných nádob a veľmi extravagantných dekantérov pre moderné interiéry.

● Dekantér na červené víno

Ako bolo zmienené vyššie, tak červené víno sa dekantuje za účeľom odstránenia kalu. Dekantačná nádoba má mať úzke a dlhé hrdlo. Celá nádoba je užšia, aby bola hladina čo najmenšia. Červené víno sa nalieva po skle a nesmie nikde striekať, aby sa príliš neprevzdušnilo, tomu práve pomáha nalievanie po stene dlhého hrdla nádoby.

Klasická karafa z krištáľu Soiree od vyhlásenej nemeckej firmy Spiegelau preslávenej výrobou krištáľového riadu sa skvele hodí na dekantáciu červeného vína. Dekantér je možné použiť aj ako karafu na vodu a vďaka tradičnému vzhľadu sa hodí na všetky udalosti spojenené s degustáciou vína. Pokiaľ chcete nekonvenčnú karafu, tak sa pozrite na značku Riedel. Tá je vo svete sommelierov obrovským pojmom nie len vďaka pohárom špeciálne pre každú odrodu vína. Každá dekantačná nádoba z dielne Riedel je jedinečným umeleckým dielom, ktorá zaujme na všetkých spoločenských udalostiach.

● Dekantácia bieleho vína

Biele víno sa dekantuje za účeľom prevzdušnenia. Aby sa víno takzvane nadýchlo, tak tomu musí byť prispôsobená aj dekantačná nádoba. Tá býva zvyčajne širšieho tvaru s väčšou hladinou, aby tu bola väčšia reakčná plocha pre stretnutie vína so vzduchom. Hrdlo nemusí byť dlhé, pretože biele víno nie je potrebné nalievať po skle a môže sa rozstreknúť.

Na dekantáciu bieleho vína sa skvele hodí karafa Eva Solo so zabudovanou chladiacou vložkou, ktorá udrží biele víno vychladené na ideálnu teplotu. Dekantér má špeciálny okraj, vďaka ktorému nedôjde k ušpineniu obrusu. Neotrelý dizajn tejto dekantačnej nádoby sa hodí do moderných interiérov.

Majstrom dekantácie jednoducho a rýchlo

● Výber vína

Základom celej dekantácie je výber správneho vína. U archívnych, robustných, červených vín určite nešliapnete vedľa. U bielych si dajte pozor a radšej si nechajte poradiť priamo od vinára či someliéra. Biele víno sa dekantuje kvôli prevzdušneniu, ale môže stratiť svoju ľahkosť a sviežosť, čo rozhodne nie je požadovaný výsledok. Hovorí sa, že pri dekantácii červenému vínu vzdávame hold a bielemu dávame dôveru.

● Postavte fľašky

Tento bod platí pre archívne červené vína, ktoré sú uložené vo vodorovnej polohe, Aby kal klesol na dno, tak dva dni pred plánovanou dekantáciou fľašky postavte. Kal ostane na dne a víno sa bude jednoduchšie nalievať.

● Nalievame do dekantéra

Pred samotným naliatim sa musí karafa takzvane ovíniť. Zhruba pol deci nalejte do dekantéra a krúživým pohybom sa snažte zmočiť všetky steny karafy. Túto skúšobnú vzorku môžete vypiť. Zistíte, či je víno vhodné k dekantácii.

Ako už bolo spomenuté, tak červené vína lejeme po stene nádoby a snažíme, aby čo najmenej striekalo. K nalievaniu červeného vína si vezmite nejaké svetlo, baterka bude stačiť, ale skutočne štýlové je v tomto prípade sviečka. Červené víno nalievajte nad svetlom, aby ste videli prípadný kal na dne fľašky a mohli včas prestať.

S bielym vínom veľa práce nie je. Opatrne ho nalejte do dekantéra, tu sa nemusíte snažiť liať po skle a víno môže striekať.

● Čas dekantovania

Samotný čas dekantácie je diskutabilný. Všetko sa odvíja nie len od odrody vína, každá fľaška má svoje špecifické vlastnosti. Je lepšie odliať do karafy menšie množstvo, postupne upíjať a zisťovať, čo sa s vínom deje. Niektoré vína znesú aj hodiny, iným stačí 15 minúť.

● Čo s usadeninou u červeného vína

Usadeninu z červeného vína je možné preliať cez dekantačné sitko, čo niektorí sommelieri neodporúčajú, pretože najmenší styk vína s kovom podľa nich znehodnotí chuť vína. Málokomu sa chce liať drahé víno len tak do odpadu.

Malá rada na záver

Pokiaľ chcete oslniť dámu svojho srdca alebo urobiť dojem na priateľov, tak si skutočne dobre naštudujte celý proces dekantácie. Nie je nič trápnejšieho ako sa chcieť predviesť, čomu vlastne vôbec nerozumiete. Zistite si niečo viac o konkrétnej odrode alebo víne a porozprávajte príbeh vína. Tieto zdanlivé detily z vás urobia výborného hostitela.