Pravda o teflónovom riade

Nepriľnavé panvice otvárajú nové možnosti v podobe varenie bez tuku. Synonymom pre nepriľnavú panvicu bolo po dlhé roky teflón. Nie je tomu tak dávno, čo sa začali objavovať články, že je teflón zdravotne závadný a nemáme ho používať. Sú tieto informácie pravdivé a máme sa teflónových panvíc zbaviť?

Ako to všetko vzniklo?

Pred pár rokmi na trh vstúpili keramické panvice, pre zvýšenie predaja bolo nutné vyzdvihnúť ich absolútnu zdravotnú nezávadnosť, takže došlo k očierneniu teflónu. Mnoho domácností sa začalo teflónových panvíc zbavovať, pretože sa objavilo aj niekoľko článkov a štúdií potvrdzujúci škodlivosť teflónu.

Táto správa vyvolala samozrejme strach, aj keď v skutočnosti išlo o obyčajný marketingový ťah. Avšak trochu kontroverzný vstup keramických panvíc na trh vyšiel na výbornú a dnes sa stále vznáša nad teflónom otáznik, či je naozaj zdravotne nezávadný.

Ako je to s teflónom skutočne?

Teflón je obchodný názov jedného z fluórovaných polymérov, často na neho narazíte aj pod skratkou PTFE. Využíva sa k povrchovým úpravám riadu, kedy je na kovové telo nanesený sypký alebo tekutý teflón a za veľmi vysokých teplôt je zatavený ku kostre riadu.
Teflón je za normálnych podmienok nereaktívna látka, problém nastáva až pri veľmi vysokých teplotách. Do dvoch stoviek stupňov je teflón stály a neuvoľňuje žiadne nebezpečné látky, bežná teplota pri smažení je asi 160 stupňov. Problém však nastáva, ak sa prekročí bezpečné rozpätie.

Pri veľmi vysokých teplotách sa uvoľňuje kyselina perfluóroktánová (PFOA), ktorá sa používa pre zlepšenie súdržnosti s vonkajším materiálom. Pozor si musíme dať najmä pri zahrievaní panvice nasucho, zachvíľu je panvica schopná dosiahnuť teploty nad bezpečné rozpätie a začať dymiť a to je ten nebezpečný moment.}

Čo sa nám môže stať?

Pri dlhodobom vdychovaní výparov z teflónu nám hrozí takzvaná horúčka z polymérového dymu, ktorá má podobné príznaky ako klasická chrípka, ale na rozdiel od nej veľmi rýchlo vymizne. Ak máte doma vtáčieho maznáčika, tak sa majte obzvlášť na pozore, malá koncentrácia výparov ľuďom neublíži, ale pre vtáky je smrteľná.

PFOA je niekedy zahraničnými odborníkmi označovaná ako jedna z večných chemikálií, pretože ju nejde z tela nijako odbúrať. Má za následok poruchy endokrinného systému a obličiek. Avšak sa do tela nedostáva z poškodených panvíc, ale ako vedľajší produkt pri priemyselnej výrobe teflónu.

Ako bezpečne variť na teflóne?

● Sledujte tuk

Áno, teflónové panvice sú síce nepriľnavé, ale v rámci chuti i bezpečia predsa len použite aspoň malé množstvo oleja. Tuk na panvici je tiež dobrým indikátorom teploty, olej začína pri teplote okolo dvoch stoviek stupňov dymiť a to nás upozorňuje, že máme teplotu znížiť. Zahrievaním nasucho dosiahnete rýchlo vysoké teploty a nič nás neupozorní, že sme prekročili bezpečné rozpätie.

● Strážte teplotu a čas

Príprava jedla na teflónovom riade by mala byť rýchla, práve z dôvodu prepaľovania. Ak robíte na panvici soté alebo na nej dusíte, tak samozrejme môžete dlhšie, upozornenie platí obzvlášť pre prípravu mäsa. Sporák udržiavajte na strednej teplote, a ak dávate jedlo dopekať do rúry, tak ju nastavte na maximálne 160 stupňov.

● Celistvý povrch

Nikdy nepoužívajte pri varení ostré kovové náčinie, ktoré by mohlo poškriabať povrch riadu. Akonáhle dôjde ku vzniku vrypov alebo poškodenia vrchnej teflónové vrstvy, tak panvicu alebo hrniec okamžite prestaňte používať.

Výhody teflónového riadu

Cez negatívny marketing sa teflónový riad stále teší veľkej obľube, pretože má svoje nesporné výhody.

● Jednoduchá manipulácia 

Teflónový riad má vo svojom vnútri hliníkové telo, vďaka tomu sú aj veľké panvice ľahké a jednoducho sa s nimi pracuje.

● Nepriľnavosť

Teflónový povrch je naozaj veľmi nepriľnavý, úskalia nepriľnavosti a vysokej teploty sme už rozobrali vyššie. Avšak táto vlastnosť je naozaj nesporná a za relatívne dobré peniaze zaobstaráte nepriľnavú panvicu.

● Variabilita

Teflónový riad je všestranný a nejde len o panvice. V našom sortimente nájdete napríklad panvicu na soté alebo teflónový hrniec od značky Eva Solo, ktorá sa vyznačuje nadčasovým dizajnom a čistými líniami.

Staráme sa o teflónový riad

Teflón je materiál s výbornými vlastnosťami pre varenie, ale jeho údržba vyžaduje starostlivosť a jemnosť. Riad z teflónu kupujte len od overených výrobcov, ktoré zaručuje skutočnú kvalitu.

● Pred prvným použitím

Keď si domov prinesiete nový hrniec alebo panvicu, tak ju najprv umyte teplou vodou s neagresívnym saponátom. Potom vytrite čistým obrúskom do sucha.

● Po každom varení

Po dovarení jedla vždy umyte panvicu dočista a nenechávajte na nej pripečené jedlo. Používajte len jemné hubky, handričky a neabrazívne prostriedky, ktoré by mohli poškodiť citlivý povrch teflónu.

● Pripáleniny

Pripálené jídlo nikdy nedrhnite, ale nechajte dostatečne dlho odmočiť. Pre väčšiu efektivitu priveďte vodu k varu, odstránenie ripálenín bude jednoduchšie.

Záverečný verdikt 

Cez všetky zlé vlastnosti má teflón stále svojich priaznivcov. Ak zachováme všetky odporúčania pre bezpečné varenie, tak nám nehrozia žiadne zdravotné riziká. Teflón má nesporné výhody a bola by škoda ho zatracovať na základe negatívneho marketingu.