Panvica na mäso? Jedine tá oceľová

V súčasnej dobe sú veľmi obľúbené panvice s rôznymi nepriľnavými povrchmi, ale niekedy nezaškodí sa vrátiť k tradíciam a skúsiť rokmi overenú klasiku v podobe oceľovej panvice. Možno ste ju našli doma medzi starým riadom alebo možno uvažujete o kúpe novej, tak či tak len ťažko by ste hľadali panvicu, na ktorej pripravíte mäso lepšie.

5 skvelých vlastností oceľových panvíc

● Odolá všetkým teplotám

Oceľ má skvelú tepelnú odolnosť a vďaka tomu môžete naplno využívať výhod varenia pri vysokých teplotách. Oceľ tiež dobre vedie a akumuluje teplo. Pre prípravu mäsa na prudko je to ideálna voľba.

● Zlepšuje svoje vlastnosti

Čím viac na oceľovej panvici varíte a smažíte, tým má lepšie vlastnosti. Používaním panvice sčerná, čo nie je na škodu, ale naopak ide o pozitívnu zmenu. O ktorom inom riade môžete povedať, že s pribúdajúcimi rokmi sa zlepšuje?

● Absolutne nezávadná

Povrch železnej panvice je veľmi tvrdý a pri bežnom používaní ho nijak nepoškriabete. Z ostatných panvíc sa môžu pri varení uvoľňovať povrchové úpravy a dostávať do jedla, u ocele sa vám to v žiadnom prípade nestane.

● Všetky zdroje tepla

Oceľ je feromagnetický kov, preto s ním je možné jedlo pripravovať na všetkých zdrojocj tepla vrátane indukcie. Takže nebudete musieť pri kúpe indukčného variča riešiť, čo s touto panvicou.

● Robustná a pevná

Oceľový riad už na prvý pohľad pôsobí mohutným - pevným dojmom a nie len, že tak pôsobí, ono to skutočne aj je. Pri správnom zachádzaní vám bude slúžiť dlhé roky a možno svoju milovanú panvicu odkážete aj svojim potomkom.

Čo urobiť s novou oceľovou panvicou?

Oceľovú panvicu musíte na prvé použitie náležite pripraviť. Ide o takzvané vypaľovanie, kedy sa panvica zbaví všetkých nečistôt a vy ju budete mocť užívať skutočne bez obáv. Vypaľovanie môžete previesť dvomi spôsobmi.

● Vypaľovanie olejom 

Najskôr panvicu polejte vriacou vodou a následne ju vysušte utierkou dosucha. Nalejte do nej menšie množstvo oleja a zapnite sporák na vysokú teplotu a zohrejte na ňom olej. Starostlivo s panvicou otáčajte, aby sa horúci olej dostal na celý povrch panvice. Olej musí poriadne dymiť a povrch sčerná. Po vypálení vytrite panvicu suchou papierovou utierkou.

● Vypaľovanie soľou

Rovnaký efekt dosiahnete aj so soľou. V tomto prípade budete potrebovať kilo až dve soli, podľa veľkosti panvice. Zahrievanie zaberie zhruba pol hodiny, zo soli sa začne dymiť a povrch pod ňou tiež zmení farbu. Po tridsiatich minútach soľ vysypte a panvicu tiež utrite do sucha.

Pravidelná údržba

● Žiadne hrubé nástroje a umývačka

Aj keď panvica z ocele je veľmi odolná, tak ju radšej nečistite abrazívnymi drôtenkami či pieskom. Oceľ sa tiež príliš nekamaráti s umývačkou riadu, väčšina prostriedkov je na báze chlóru, ktorý by mohol povrch poškodiť. V prípade veľkého znečistenia ju môžete znovu vypáliť, čím sa nečistoty spoľahlivo odstránia.

● Voda nie je priateľ vašej panvice

Oceľ nemá žiadnu nehrdzavejúcu povrchovú úpravu, preto vždy udržiavajte panvicu na suchom mieste a vytierajte ju dosucha. Ak sa v nej pripáli jedlo, tak ju nenechávajte nikdy odmočiť. Riskujete vznik hrdze.

● Olejovanie

Raz za čas doprajte svojej panvici olejovú kúru. Čistú a suchú panvicu natrite ľubovoľným druhom jedlého kuchynského oleja. Panvica získa hydrofóbnu ochrannú vrstvu, ktorá bude čiastočne chrániť pred vlhkosťou.

● Zmena farby nie je na škodu

Pravidelným používaním zmení oceľová panvica farbu a získa čierny povlak. Nejde o vadu a v žiadnom prípade to nie je dôvod na reklamáciu. Čierny povlak značí pravidelne používanú panvicu so skvelými vlastnosťami.

Návrat k tradíciam s oceľovou panvicou

Hoci väčšina ľudí tiahne k nepriľnavým panviciam, tak profesionálni kuchári stále vsádzajú na klasiku v podobe ocele. Vy si budete môcť dopriať pocit profesionálnej kuchyne vďaka rade B Element od francúzskej firmy De Buyer. Táto rada ponúka niekoľko veľkostí klasických panvíc, grilovaciu panvicu, panvicu na lievance, panvicu na steaky a dokonca panvica na palacinky. Každá z týchto panvíc je potiahnutá ochrannou vrstvou zo včelieho vosku chrániace proti korózii. Všetky panvice sú vhodné aj pre zapekanie v rúre vďaka celokovovému prevedeniu.

Ovládnite umenie dokonalého steaku s oceľovou panvicou!

Tuk je nositeľ chuti a pri príprave dokonalého steaku by malo počítanie kalórií zostať za dverami. Na oceľovú panvicu na prípravu steakov vždy patrí olej, u prerastenejšieho mäsa môžete vynechať.

Rozpáľte olej na vysokú teplotu, až sa z neho začne dymiť. Položte na neho steak a teplotu len mierne znížte. V žiadnom prípade neoddeľujte mäso od panvice násilím, správne zatiahnuté mäso sa od nej samo odlepí. Nepichajte do mäsa vidličkami, môže z neho vytiecť šťava a steak by bol suchý.

Po odlepení mäsa z jednej strany ho obráťte a nechajte zatiahnuť aj z druhej strany. Vďaka oceľovým rukovätiam B Mineral môžete steak s celou panvicou nechať dopiecť v rúre do požadovaného stupňa prepečenia.

Medzitým si na druhej grilovacej panvici pripravte zeleninu ako prílohu k steaku. V letnej sezóne určite nevynechajte cuketu, papriku a paradajky. Ku steaku tiež neodmysliteľne patria zelené fazuľky.

Teraz už nezostáva ako si bez najmenších výčitiek vychutnať luxusne pripravený steak s grilovanou zeleninou. Správne prepečeným klank steak neurazíte žiadnu návštevu a iste sa stanete obľúbeným hostiteľom.