Panvica na mäso? Jedine tá oceľová

V súčasnej dobe sú veľmi obľúbené panvice s rôznymi nepriľnavými povrchmi, ale niekedy nezaškodí sa vrátiť k tradíciam a skúsiť rokmi overenú klasiku v podobe oceľovej panvice. Možno ste ju našli doma medzi starým riadom alebo možno uvažujete o kúpe novej, tak či tak len ťažko by ste hľadali panvicu, na ktorej pripravíte mäso lepšie.

5 skvelých vlastností oceľových panvíc

● Odolá všetkým teplotám

Oceľ má skvelú tepelnú odolnosť a vďaka tomu môžete naplno využívať výhod varenia pri vysokých teplotách. Oceľ tiež dobre vedie a akumuluje teplo. Pre prípravu mäsa na prudko je to ideálna voľba.

● Zlepšuje svoje vlastnosti

Čím viac na oceľovej panvici varíte a smažíte, tým má lepšie vlastnosti. Používaním panvice sčerná, čo nie je na škodu, ale naopak ide o pozitívnu zmenu. O ktorom inom riade môžete povedať, že s pribúdajúcimi rokmi sa zlepšuje?

● Absolutne nezávadná

Povrch železnej panvice je veľmi tvrdý a pri bežnom používaní ho nijak nepoškriabete. Z ostatných panvíc sa môžu pri varení uvoľňovať povrchové úpravy a dostávať do jedla, u ocele sa vám to v žiadnom prípade nestane.

● Všetky zdroje tepla

Oceľ je feromagnetický kov, preto s ním je možné jedlo pripravovať na všetkých zdrojocj tepla vrátane indukcie. Takže nebudete musieť pri kúpe indukčného variča riešiť, čo s touto panvicou.

● Robustná a pevná

Oceľový riad už na prvý pohľad pôsobí mohutným - pevným dojmom a nie len, že tak pôsobí, ono to skutočne aj je. Pri správnom zachádzaní vám bude slúžiť dlhé roky a možno svoju milovanú panvicu odkážete aj svojim potomkom.

Čo urobiť s novou oceľovou panvicou?

Oceľovú panvicu musíte na prvé použitie náležite pripraviť. Ide o takzvané vypaľovanie, kedy sa panvica zbaví všetkých nečistôt a vy ju budete mocť užívať skutočne bez obáv. Vypaľovanie môžete previesť dvomi spôsobmi.

● Vypaľovanie olejom 

Najskôr panvicu polejte vriacou vodou a následne ju vysušte utierkou dosucha. Nalejte do nej menšie množstvo oleja a zapnite sporák na vysokú teplotu a zohrejte na ňom olej. Starostlivo s panvicou otáčajte, aby sa horúci olej dostal na celý povrch panvice. Olej musí poriadne dymiť a povrch sčerná. Po vypálení vytrite panvicu suchou papierovou utierkou.

● Vypaľovanie soľou

Rovnaký efekt dosiahnete aj so soľou. V tomto prípade budete potrebovať kilo až dve soli, podľa veľkosti panvice. Zahrievanie zaberie zhruba pol hodiny, zo soli sa začne dymiť a povrch pod ňou tiež zmení farbu. Po tridsiatich minútach soľ vysypte a panvicu tiež utrite do sucha.

Pravidelná údržba

● Žiadne hrubé nástroje a umývačka

Aj keď panvica z ocele je veľmi odolná, tak ju radšej nečistite abrazívnymi drôtenkami či pieskom. Oceľ sa tiež príliš nekamaráti s umývačkou riadu, väčšina prostriedkov je na báze chlóru, ktorý by mohol povrch poškodiť. V prípade veľkého znečistenia ju môžete znovu vypáliť, čím sa nečistoty spoľahlivo odstránia.

● Voda nie je priateľ vašej panvice

Oceľ nemá žiadnu nehrdzavejúcu povrchovú úpravu, preto vždy udržiavajte panvicu na suchom mieste a vytierajte ju dosucha. Ak sa v nej pripáli jedlo, tak ju nenechávajte nikdy odmočiť. Riskujete vznik hrdze.

● Olejovanie

Raz za čas doprajte svojej panvici olejovú kúru. Čistú a suchú panvicu natrite ľubovoľným druhom jedlého kuchynského oleja. Panvica získa hydrofóbnu ochrannú vrstvu, ktorá bude čiastočne chrániť pred vlhkosťou.

● Zmena farby nie je na škodu

Pravidelným používaním zmení oceľová panvica farbu a získa čierny povlak. Nejde o vadu a v žiadnom prípade to nie je dôvod na reklamáciu. Čierny povlak značí pravidelne používanú panvicu so skvelými vlastnosťami.

Návrat k tradíciam s oceľovou panvicou

Hoci väčšina ľudí tiahne k nepriľnavým panviciam, tak profesionálni kuchári stále vsádzajú na klasiku v podobe ocele. Vy si budete môcť dopriať pocit profesionálnej kuchyne vďaka rade B Element od francúzskej firmy De Buyer. Táto rada ponúka niekoľko veľkostí klasických panvíc, grilovaciu panvicu, panvicu na lievance, panvicu na steaky a dokonca panvica na palacinky. Každá z týchto panvíc je potiahnutá ochrannou vrstvou zo včelieho vosku chrániace proti korózii. Všetky panvice sú vhodné aj pre zapekanie v rúre vďaka celokovovému prevedeniu.

Ovládnite umenie dokonalého steaku s oceľovou panvicou!

Tuk je nositeľ chuti a pri príprave dokonalého steaku by malo počítanie kalórií zostať za dverami. Na oceľovú panvicu na prípravu steakov vždy patrí olej, u prerastenejšieho mäsa môžete vynechať.

Rozpáľte olej na vysokú teplotu, až sa z neho začne dymiť. Položte na neho steak a teplotu len mierne znížte. V žiadnom prípade neoddeľujte mäso od panvice násilím, správne zatiahnuté mäso sa od nej samo odlepí. Nepichajte do mäsa vidličkami, môže z neho vytiecť šťava a steak by bol suchý.

Po odlepení mäsa z jednej strany ho obráťte a nechajte zatiahnuť aj z druhej strany. Vďaka oceľovým rukovätiam B Mineral môžete steak s celou panvicou nechať dopiecť v rúre do požadovaného stupňa prepečenia.

Medzitým si na druhej grilovacej panvici pripravte zeleninu ako prílohu k steaku. V letnej sezóne určite nevynechajte cuketu, papriku a paradajky. Ku steaku tiež neodmysliteľne patria zelené fazuľky.

Teraz už nezostáva ako si bez najmenších výčitiek vychutnať luxusne pripravený steak s grilovanou zeleninou. Správne prepečeným klank steak neurazíte žiadnu návštevu a iste sa stanete obľúbeným hostiteľom.

Nastavenia cookies

Používame súbory cookie, aby sme vám umožnili pohodlné prehliadanie webovej stránky a vďaka analýze prevádzky webovej stránky neustále zlepšovali jej funkcie, výkon a použiteľnosť

Nevyhnutné (vždy aktívne, nemožno vypnúť)
Tieto cookie sú potrebné na správne fungovanie webovej stránky
Analytické
Pomáhajú nám pochopiť, ako používate webové stránky. Môžeme ich použiť na zlepšenie
Profilovanie (marketing)
Vďaka týmto cookie súborom vám môžeme zobrazovať relevantný obsah a reklamy, ktoré pre vás môžu byť zaujímavé a užitočné

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie