Nepečená čučoriedková torta Kristíny Nemčkové

Nepečený borůvkový dort

 

Vyskúšajte recept Masterchef Czech 2019 Kristíny Nemčkové. Táto čučoriedková torta je ľahká, svieža a plná vitamínov. Jej príprava nezaberie veľa času, je len nutné počítať s tým, že by mala nejlepšie do druhého dňa stuhnúť v chladničke. Čučoriedky sú v nej bez tepelnej úpravy, aby si zachovaly čo nejviac vitamínov, pretože sa zaraďujú medzi tzv.superpotraviny. Torta se dá pripraviť aj z iného ovocia, ako sú maliny, ostružiny alebo s použitím exotického ovocia (mango, marakuja).

Nepečená čučoriedková torta

■ príprava 30 minút + stuhnutie do druhého dňa v chladničke
■ 10-12 porcií


Suroviny:

Pre sušienkový základ (forma Ø26 cm)
250 g Čokoládových sušienok (napr. Opavia kolieska)
100 g masla
1 balíček vanilkového cukru
4 lyžice medu (alebo cukru)

Na krém
500 g čerstvých alebo zmrazených čučoriedok
250 ml smotana na šlehanie
250 ml tučného mäkkého tvarohu
250 ml kyslej smotany (najlepšie Creme Fraiche)
200 g smotanového syru (Philadelphia, Lučina alebo mascarpone)
2 vanilkové cukry
práškový cukor podľa chuti
kôra z 1/2 citróna
10-12 plátkov želatiny

Na šľahačku
250 ml smotany na šľahanie
100 g smotanového syra
cukor na dochutenie
šťava z 1/2 citróna


Na dekoráciu 
čerstvé čučoriedky

Postup prípravy:

■ Na výkonnom mixéry rozmixujte najemno čokoládové sušienky a pridajte zmäknuté maslo, vanilkový cukor a med. Pripravte si formu na tortu s priemerom 26 cm, ktorú vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie aj po stranách. Sušienkovú hmotu roztlačte rovnomerne na dno formy a odložte do chladničky na stuhnutie.

■ V miske si zmiešajte smotanový syr, tvaroh, kyslú smotanu, vanilkový cukor a najemno nastrúhanú kôru z 1/2 citrónu. Na strúhanie kôry doporučuje Kristína strúhadlo typu Microplane - "je jednoducho nejlepšie :)". Do krému pridajte cukor podľa toho, ako sú čučoriedky sladké. Vo vedľajšej miske vyšľahajte smotanu do tuhej šlahačky a stierkou postupne zapracujte do tvarohového krému. Tvarohový krém dajte do chladničky a pripravte si čučoriedky.

■ Čerstvé čučoriedky umyte, očistite stonky a rozmixujte ich na najjemnejšie pyré. Pokiaľ nemáte po ruke naozaj výkonný mixér, zmes preceďte cez sito a odstráňte očistené ovocné šupky.

■ Plátky želatíny namočte do misky s trochou studenej vody podľa návodu a nechajte ich niekoľko minút napučať. Rozmixované čučoriedkové pyré nalejte do hrnca a zohrejte na sporáku (nevarte!). Odstavte pyré z ohňa, pridajte vyžmýkanú napučanú želatínu a miešajte lyžicou, kým se želatína v pyré úplne nerozpustí. Vyberte krémový syr z chladničky a vmiešajte 3-4 polievkové lyžice krému do čučoriedkového pyré. Tým sa pyré ochladí, teplota pyré sa mierne priblíži teplote smotany a potom môžete ručným mixérom čučoriedkové pyré postupne vmiešať do smotany. Celý krém má typickú fialovú farbu čučoriedok. Hotový krém ochutnajte a podľa potreby dochuťte práškovým cukrom, môžete pridať aj niekoľko kvapiek citrónovej šťavy.
Pozn.: 1 balenie želatíny obsahuje 6 plátkov, ktoré vystačia na 500 ml krému. Na koláč budete potrebovať 10-12 plátkov želatíny.

■ Hotový krém nalejte do formy so sušienkovým základom a dajte do chladničky stuhnúť, najlepšie do druhého dňa.

■ Na druhý deň tortu ozdobte šľahačkou zmiešanou so smotanovým syrom, citrónovou šťavou a cukrom a posypte čerstvými čučoriedkami. Alebo koláč jednoducho ozdobte čerstvými čučoriedkami.

Autor receptu: Kristína Nemčková - Masterchef Czech 2019, Winner

Nepečený borůvkový dort

 

 

Kristína Nemčková

Kristína si obľúbila japonskú ručne vyrobenú keramiku Made in Japan

„Japonská keramika Made in Japan na prvý pohľad zaujme svojím dizajnom, farbami a kvalitou. Všetko sa vyrába ručne, takže každý kus je originál. Zamilovala som si ich, pretože pozdvihujú úroveň akéhokoľvek stravovacieho servisu a môžete ich vidieť aj v reštauráciách. Vydržia poriadnu záťaž v reštaurácii aj doma a môžu sa dokonca umývať v umývačke riadu."