Korenené kuracie mäso s ryžou a karfiolom

Dusené kuracie mäso

 

Dusené kurča na indický spôsob je len jemne korenené, takže bude chutné aj pre deti. Zahrieva telo aj dušu. Vyskúšajte recept z kulinárskeho časopisu Apetit pre Kulinu.

Korenené kuracie mäso s ryžou a karfiolom

príprava 30 minút + marinovanie
■ dusenie 40 minút ■ pre 6 osôb


Suroviny:

soľ a čerstvo mleté čierne korenie
1 lyžica mletej kurkumy
1 lyžica mletej sladkej papriky
1 lyžica rímskej rasce
10 kuracích dielov (horné stehná a paličky)
5 strúčikov cesnaku, celých a ošúpaných
1 citrón, na koliečka
3 lyžice olivového oleja
1 lyžica masla
2 hrnčeky ryže basmati
4 hrnčeky kuracieho vývaru
1 lyžica korenia garam masala
1/2 karfiolu, rozdeleného na ružičky
1 cibuľa, nakrájaná na koliečka
hrsť hladkej petržlenovej vňate alebo listov koriandra

Postup prípravy:

■ V miske zmiešajte soľ, korenie, kurkumu, papriku a rascu. Kuracie mäso, cesnak, plátky citróna vložte do veľkej misy a posypte korením. Premiešajte a nechajte marinovať 2 hodiny.

■ Vo veľkom hrnci rozohrejte 2 lyžice olivového oleja a mäso opečte zo všetkých strán dozlatista, potom ho vyberte a odložte bokom. Pridajte lyžicu masla a opečte kolieska citróna, vyberte ich a odložte bokom.

■ Vsypte ryžu, premiešajte a zalejte vývarom. Posypte korením garam masala a priveďte do varu. Na ryžu poukladajte kuracie mäso a plátky citróna. Znížte teplotu, prikryte a varte, kým kurča nezmäkne a ryža nie je hotová, pričom pred koncom varenia pridajte ružičky karfiolu. (Dusiť môžete aj v rúre vyhriatej na 160 °C.)

■ Medzitým na ďalšej panvici zohrejte zvyšnú lyžicu oleja, pridajte cibuľu a na miernom ohni ju skaramelizujte. Pokrm posypte cibuľou, prikryte a nechajte niekoľko minút odpočívať. Podávajte posypané lístkami petržlenovej vňate.

Autor receptu: Časopis Apetit - napsáno s chutí

 

tmp

Pripravované v liatinovom kastróle Staub

Liatina dokonale a rovnomerne vedie teplo, je nepriľnavá a veľmi odolná. Vďaka tomu je mimoriadne vhodná na pomalé pečenie a dusenie. Francúzska značka Staub kombinuje tieto vlastnosti s krásnym smaltovaným povrchom a vytvára hrnce, ktoré si obľúbili michelinskí kuchári.