- Novú panvicu umyte horúcou vodou a pomocou mäkkej špongie a kvapky saponátu odstráňte z oboch strán panvice vrstvu včelieho vosku určenú na ochranu panvice pred hrdzavením počas skladovania.
- Panvicu dôkladne vysušte. Zvoľte si varnú dosku zodpovedajúcu veľkosti dna panvice.
- Zapnite varnú dosku na stredný výkon a položte naň panvicu. Do panvice nalejte asi 1 mm oleja a nechajte ju zohrievať, kým sa z oleja nezačne dymiť (počas vypalovania panvicu otáčajte, aby sa olej dostal na vnútorné strany panvice).
- Asi po troch minútach začne povrch panvice tmavnúť, asi po 10 minútach sa začne z panvice dymiť a vnútro sa sfarbí do hneda (pozri video). Hnedá farba je tá správna pre vašu panvicu. Nie, už nikdy nebude strieborná.
- Nechajte panvicu vychladnúť a prebytočný olej zotrite papierovou utierkou.
- Vypaľovanie je možné vykonávať opakovane. Ak máme pocit, že na začiatku bolo vypaľovanie nedostatočné, proces môžete zopakovať.
- Panvica pri každom použití stmavne. Jednoducho povedané, platí, že čím viac je oceľová panvica používaná a tmavšia, tým lepšie vlastnosti má.
Vaše prvé kroky s oceľovou panvicou
Oceľové panvice sú prirodzene nepriľnavé a vydržia vám skutočne celý život. Potrebujú však počiatočnú starostlivosť, aby vám naozaj dobre slúžili.


- Neumývajte v umývačke riadu. Nepoužívajte ani odmočenie.
- Ideálne je panvicu vôbec neumývať. Panvicu stačí len utrieť obrúskom, na ktorom môže byť kvapka oleja.
- Ak je potrebné panvicu umyť, okamžite ju utrite do sucha, nenechajte ju voľne vyschnúť. Potom ju ideálne potrite tenkou vrstvou oleja na ochranu povrchu.
- Nepoužívajte veľmi rýchly stupeň ohrevu - booster na indukčných varných doskách alebo najvyšší stupeň na iných varných doskách! Vždy používajte len stredné teploty.
- Panvicu zbytočne neprehrievajte, ak je prázdna.

Nezabúdajte, že na oceľové panvice sa najlepšie hodia rastlinné oleje s vysokým bodom zadymenia. To znamená oleje, ktoré znesú najvyššie teploty, ako napríklad repkový alebo slnečnicový olej.
Pred varením panvicu dostatočne zohrejte. Je to jediný spôsob, ako predísť prichyteniu pokrmov. Uistite sa, že veľkosť varnej dosky zodpovedá veľkosti dna panvice.
Jedlo pripravujte vždy pri stredných teplotách. Vysoká teplota spôsobuje prichytávanie a najmä pripaľovanie pokrmov.
Neotáčajte suroviny príliš skoro, nechajte im dostatok času, aby sa vytvorila kôrka a aby sa začali sami odlepovať od povrchu panvice.
Najobľúbenejšie oceľové panvice podľa recenzií našich zákazníkov
