Aký riad je možné umývať v umývačke riadu?

Umývačka riadu je v domácnostiach vítaným pomocníkom, hoci stále prevažujú rodiny bez umývačiek, tak ich počet raketovým tempom vzrastá. A aby nie. Tento skvelý pomocník za vás umyje riad a ešte ušetrí peniaze. Bohužiaľ nie každý riad môžete bez obáv umyť v tejto čarovnej skrinke, ktoré sú to, sa pozrieme v dnešnom článku.

3 zlatá pravidlá pre umývanie v umývačke riadu

● Vždy sa riaďte pokynmi výrobcu

Asi najzákladnejším pravidlom je, pozrieť sa pred prvým umývaním, či je riad určený do umývačky riadu. Komerčné prostriedky do umývačky sú na báze chlóru a môžu nenávratne poškodiť povrch riadu a najmä u kvalitného drahého riadu by vás to veľa mrzelo.

● Správny program

Áno, umývačka šetrí čas i peniaze, ale za predpokladu, že ju správne používate. Mnoho ľudí v snahe ušetriť za energie a vodu zapne umývačku na najkratší program a to je chyba. Umývačka pri krátkom umývaní spotrebuje viac vody a ohreje ju na vyššiu teplotu, čo je vo finále drahšie ako u dlhších cyklov. Pozrite sa pre zaujímavosť do manuálu k svojej umývačky riadu, kde je vypísané koľko vody umývačka spotrebuje na akom programe. Možno prehodnotíte doterajšie umývanie a budete voliť lacnejšie programy.

Správne rozloženie

Zrejme máte pocit, že musíte využiť každý milimeter priestoru na sto percent a preplníte umývačku k prasknutiu, ale to tiež nie je správne. Riad sa nikde nesmie prekrývať a zavadzať umývacím ramenám. Určite ušetríte viac energie, tej svojej aj elektrickej, keď umývačku naplníte menej a budete mať istotu, že sa všetko umyje. Doumývaním v dreze vyplytváte zbytočne vodu navyše.

3 skvelé dôvody, prečo si zaobstarať umývačku riadu 

Zrejme ste už o umývačke riadu uvažovali a stále sa nerozhýbali k jej kúpe. Ak práve rekonštruujete kuchyňu a máte priestor, tak neváhajte. Investície do umývačky sa vám vráti nielen v podobe peňazí.

● Sporí vodu a energie

Umývaním v umývačke ušetríte nielen vodu, pretože umývacie programy nakladajú s vodou veľmi šetrne, ale aj energiou. Na ohrev vody pri jednom umývacom cykle je spotrebované menšie množstvo elektrickej energie ako na umývanie rovnakého množstva riadu v dreze. U úsporných umývačiek môže byť ročná úspora až niekoľko desiatok eur.

● Čas sú peniaze

V živote nejde všetko len prepočítavať na peniaze a predovšetkým čas má v dnešnej dobe nevyčísliteľnú hodnotu. Predpokladáme, že radšej budete tráviť popoludnie s priateľmi či rodinou ako s rukami v dreze. Vďaka umývačke riadu bude upratovanie po obede otázkou minúty, kedy taniere a riad naskladáte do umývačky, zatvorte dvierka a je upratané.

● Vaše ruky si oddýchnu

Dlhým máčaním v teplej vode sa narúša ochranný film na rukách, tie sú potom citlivejšie a môže sa na nich objaviť ekzém alebo vyrážka. Poškodeným rukám nepomáhajú ani bežné prostriedky na riad, hoci reklamy hlásia, že sú k pokožke šetrné. Nie, nie sú! Odmastená pokožka bez ochranného filmu nie je zdravá.

Ktorý riad radšej umývať ručne

● Nože sa stávajú nebezpečnou zbraňou

Hoci niektorí výrobcovia nezakazujú umývanie v umývačke, tak žiadnen profesionál by túto ohavnosť nikdy nespáchal. Nože sa v umývačke riadu otupia a časom na nich nebude možné obnoviť ostrie do tvaru V a nebrúsiteľný nôž je k ničomu.

Nože s drevenou lepenou rukoväťou sa môžu stať nebezpečné, pretože sa lepidlo rozlepí a ľahko sa porežete. Drevené rukoväte spojené nity a skrutky zasa hrdzavie a skracuje sa tým ich životnosť.

Nože rozhodne nie sú lacná záležitosť, predstavte si, že si kúpite sadu nožov od firmy Wüsthof alebo Zwilling a strčíte ich do umývačky a za niekoľko umývaní si ich poškodíte. Bohužiaľ na toto poškodenie sa záruka nevzťahuje a krásne nože sú prakticky na odpis.

● Teflonové povrchy

Teflónový povrch na hrncoch alebo panviciach je nepriľnavý a tiež veľmi citlivý. Ostré nástroje a nešetrné umývanie v umývačke ho môže nenávratne zničiť. O škodlivosti teflónu už bola napísaná kopa článkov, ale celistvý teflónový povrch nie je zdravotne závadný. Poškriabaný a odlúpnutý teflón sa pripaľuje, alebo môže spôsobiť zdravotné ťažkosti a pre vtáky je vdychovanie výparov smrteľné.

● Meď a iné drahé kovy

Medený riad je nádherným umeleckým dielom, často sú vyrábané ručne a od toho sa odvíja aj jeho cena. Medený riad zo série Inocuivre VIP od firmy De Buyer je ukážkou prvotriednej práce. Umývanie v umývačke ho však nenávratne poškodí. Medený povrch pôsobením agresívnych prostriedkov zmatní a nie je možné ho vyleštiť.

Rovnako tak iné drahé kovy. Zlaté a strieborné ozdoby na skle alebo tanieroch sa časom zmyjú a nezostane po nich ani pamiatka. Dajte si záležať na svojom prvotriednom riade.

● Niekteré druhy plastov

U plastových výrobkov sa vždy riaďte pokynmi výrobcu. Najmä tenké plastové tanieriky a misky sa teplou vodou deformujú a nenávratne strácajú svoj tvar. Plast tiež rád pohlcuje pachy a dlhší pobyt v plnej umývačke ich môže poznamenať nepríjemným zápachom.

● Liatinový a oceľový riad

Liatinové hrnce sú trvanlivé a vydržia prakticky celú večnosť, ak sa o ne dobre staráme. Prírodná liatina bez smaltovaného povrchu je veľmi citlivá a náchylná k poškodeniu. U prírodných liatinových nádob vzniká používaním takzvaná seasoning vrstva, ktorá vznikla pripečením oleja a dáva hrncu jedinečné vlastnosti. Umývaním v umývačke o túto vrstvu prídeme.

To isté platí aj pri oceli. Oceľové panvice pracne vypaľujeme olejom, aby došlo k vytvoreniu nepriľnavého filmu, a jeden cyklus v umývačke totálne prekazí našu snahu. Navyše oceľ rovnako ako prírodná liatina sú náchylné k hrdzaveniu.

Dobre si prezrite sériu oceľového riadu Mineral B Element od francúzskej firmy De Buyer. Je krásna, že áno? A nebola by škoda tento krásny riad zničiť svojou lenivosťou? Umývajte oceľový riad ručne, a bude vám slúžiť celé veky.

● Keramika

Pokiaľ nemá keramický riad dobrú glazúru, tak sa v umývačke jeho povrch môže poškodiť. Opäť sa pozrite na odporúčania výrobcu a tými sa riaďte. Do umývačky riadu rozhodne nepatria starodávne kusy keramiky alebo rôzne keramické dekorácie. Tieto kúsky majú svoju historickú hodnotu a umývanie v umývačke by ste o ňu prišli.

Pri nákupe napríklad mís a misiek z keramiky sa orientujte len podľa pokynov výrobcu. Na našich stránkach vždy pri každom výrobku nájdete, či je určený na umývanie v umývačke a použitie v mikrovlnej rúre.

● Dajte pozor na sklo

Sklenené zapekacie misky alebo hrubostenné poháre zvyčajne nie sú problém. Umývačka riadu ich bezpečne umyje a vďaka leštidlu budú aj krásne lesklé. Krehké poháre na víno však môžu vplyvom vysokej teploty puknúť. Aj tu preto dbajte na pokyny výrobcu.

Tip na záver

Obstaranie kvalitného riadu je veľká investícia, ktorú plánujeme na niekoľko rokov dopredu. Neponičte si svojou nedbalosťou nový riad. Poškodenie už nepôjde vziať späť a vám zostanú len oči pre plač.