Ten pravý kuchynský robot presne pre vás

Aj keď si drvivú väčšinu vecí môžete urobiť doma ručne, ale prečo si prácu neuľahčiť. Vďaka kuchynskému robotu ušetríte nielen drahocenný čas, ale tiež svoje ruky. Vaša babička určite vedela urobiť to najlepšie kysnuté cesto len s pomocou varešky, dnes však môžete rovnaký (možno aj lepší) výsledok dosiahnuť s moderným kuchynským robotom.

Stojanové mixéry a ich výhody

Zrejme ste už počuli, ako niekto hovorí, že bez robota sa doma už nezaobíde. S najväčšou pravdepodobnosťou myslel kuchynský robot so sklopnou hlavou a misou na cesto.

● Výhody

Stojanové mixéry sú oveľa výkonnejšie ako klasické ručné mixéry. Môžete dať všetky suroviny do misy, zapnúť prístroj a v pokoji pracovať na ďalšom kroku varenia alebo si medzitým umyť riad. Pri kúpe správneho prístroja dostanete jedného pomocníka na mnoho druhov činností, vďaka nástavcom sa zo stojanového robota stane naozaj multifunkčný prístroj.

● Nevýhody

Stojanový mixér je väčší, ťažší a zaberie viac miesta. A to sú asi tri jediné zápory, čo nám prídu na um. V porovnaní so skvelým výkonom a úsporou času je tento typ prístroja pre milovníkov pečenia jasnou prvou voľbou.

Na aké parametre sa pri výbere robota zamerať?

● Príkon

Čím väčší príkon tým väčšia sila robota. Príkon okolo 500 W je naozaj minimum, nepočítajte u takéhoto prístroja s tuhými cestom. Nad 1000 W už robot zvládne v pohode aj cesto na chleba alebo linecké cesto. Profesionálni pekári si vyberú z kategórie okolo 1500 W, ktoré utiahnu veľké množstvo cesta.

Obava o vyššiu spotrebu elektrickej energie pri väčšom výkonu je nepatrná. Áno, prístroj naozaj spotrebuje viac energie, ale ide v radoch o centov mesačne. V bežných domácich podmienkach nemáte robot zapnutý niekoľko hodín denne.

● Hmotnosť a dĺžka kábla

Veľké prístroje sú zvyčajne ťažké a horšie sa s nimi manipuluje. Vo väčších kuchyniach by mal mať robot svoje vyhradené miesto na linke u zásuvky, aby ste s ním nemuseli zbytočne manipulovať. Kvalitný robot váži aj desať kíl a zakaždým ho sťahovať zo skrine je dosť otravné. S tým samozrejme súvisí dĺžka kábla, je síce pekné mať miesto pre robot, ale pokiaľ je kábel príliš krátky, tak rovnako musíte s prístrojom posúvať po linke.

● Spôsob miešania

Staršie modely kuchynských robotov majú stredové miešanie, kedy sa jedna alebo dve metličky točia okolo seba v strede misy. Modernejší planetárny systém miešania je ďaleko účinnejší, pretože metla obieha okolo celej misy a nevynechá žiadne miesto a dôjde k dokonalému premiešaniu všetkých surovín.

● Vaše osobné preferencie

Výkon, spôsob miešania a hmotnosť sú veľmi dôležité parametre robota a každý zákazník bude samozrejme hľadať tú najlepšiu alternatívu. Ďalšie vlastnosti sú však úplne osobné a čo človek, to iný názor.

● Pre koľko ľudí pečiem?

Malá domácnosť si vystačí s objemom misy okolo troch až piatich litrov. Domácnosť s viacerými členmi ocenia vyšší objem až 6,9 litrov. Samozrejme väčší objem je spojený s vyššou hmotnosťou a veľkosťou. Veľkosť misy si dobre premyslite, príliš veľká misa nie je vždy výhra. Ak pečiete bežne z pol kila múky, tak nepotrebujete veľkú misu, pretože pri miešaní sa cesto nalepí na steny nádoby a nedôjde k správnemu hnetení.

● Čo vlastne doma varím a pečiem?

Milovníci pečenia rozhodne zvolia veľmi výkonné roboty. Linecké cesto alebo cesto na chleba vymiesi len naozaj výkonný robot.

Pred nákupom tiež zvážte, či chcete len robot na prípravu ciest alebo chcete svoj prístroj rozšíriť o ďalšie vybavenie. Príslušenstvo môžete dokupovať postupne, ale niekedy narazíte na akciu, keď kúpite kuchynský robot rovno s rôznorodým príslušenstvom.

● Dizajn

Áno, dizajn nie je asi ten najdôležitejší parameter, ale v dnešnej dobe sú na trhu veľmi pekné roboty v mnohých farebných prevedeniach. Bielemu plastu už odzvonilo a vy si môžete kúpiť prístroj, ktorý bude nielen funkčný, ale aj krásny.

KitchenAid – žiarivá hviezda medzi robotmi

Synonymom pre kvalitu a krásu je medzi kuchynskými spotrebičmi značka KitchenAid. Táto americká firma vyrába prístroje v retro dizajne, ktorý zákazníci milujú, už viac ako sto rokov. Výrobky v retro štýle však nie sú žiadne múzejné kúsky, vo svojom vnútri skrývajú tie najmodernejšie technológie, ktoré chytia za srdce nejedného milovníka pečenia a varenia.

Séria Artisan mini s objemom misy 3,3 litrov je určená pre menšie domácnosti. Prístroj zvládne spracovať až 680 g múky a osem bielkov. S hmotnosťou šesť a pol kila sa zmestí aj do menších kuchýň.

Séria Artisan už zastane prácu aj vo väčšej rodine. Vymiesi až dve kilá kysnutého cesta a zvládne dvanásť bielkov. Pri bežnom domácom pečení ho nič nezastaví a vaše ruky si odpočinú.

KitchenAid Proffesional je nadupaný robot s misou s objemom 6,9 litrov. Tento kuchynský robot sa zabýva aj v profesionálnych kuchyniach a uspokojí všetkých nadšencov do pečenia. Tento jedinečný prístroj vymiesi aj väčšie množstvo hutných ciest vrátane tých chlebových.

Tri nevyhnutné súčasti robota súčasti robota

● Miešací hák

Miešací hák je určený pre tuhé a ťažké cestá. Vždy sa pozerajte na materiál a veľkosť. Pevný kovový hák zvládne určite viac práce ako tenký kov alebo dokonca plast. Miešací hák využijete na kysnuté cesto, koláčové cestá a miesenie chleba.

● Šľahacia metla

Šľahacia metla pri kuchynskom robota vyzerá ako balónik z drôtikov. Vyšľaháme s ňou šľahačku, sneh, polevy a ľahučké cesta na piškóty alebo makrónky.

● Plochý šľahač

Posledným pomocníkom je plochý šľahač. Niektoré modely majú boky vybavené stierkou pre lepšie premiešanie všetkých ingrediencií. Plochý šľahač je určený na stredne tuhé cestá, ako sú tie bábovkové alebo sušienkové.

Čo ďalšieho k robotu prikúpiť?

Vždy si overte, že príslušenstvo sa hodí pre váš typ prístroja. Iné obmedzenie tu vlastne neplatí. Môžete si vybrať, zo širokej ponuky príslušenstva všetkého druhu.

● Misa navyše sa vždy hodí

Jednu alebo dve misy k robotu navyše určite využijete. Ak máte jednu misu v umývačke, tak proste vytiahnete druhú a veselo varíte ďalej. Rovnako tak, keď máte v jednej mise vyšľahané bielky, tak ich nemusíte premiestňovať do druhej misky, aby ste mali kde urobiť zvyšok cesta.

● Štít proti neporiadku

Nalievací štít je super vec, vďaka ktorej nebude všade okolo neporiadok. Určite už sa vám niekedy stalo, že ste všetky ingrediencie dali do misy, zapli robot a všetko sa zahalilo do oblaku múky. No a toto sa vám so štítom už nestane.

● Strojčeky na cestoviny

Domáce cestoviny sú chutné a môžete si ich podľa svojej chuti zafarbiť napríklad sépiovým atramentom alebo špenátom. Navyše žiadne sušené cestoviny z obchodu sa nevyrovnajú čerstvo urobeným cestovinám. S rôznymi nástavcami zvládnete vyrobiť pláty na lasagne alebo ravioli, špagety aj široké tagliatelle.

● Mlynček na mäso

Keď si raz nameliete doma mäso, tak už to zo supermarketu nikdy nekúpite. Vždy viete, čo si sami meliete a tučnosť si nastavíte podľa svojich preferencií. Chcete zmes hovädzieho a bravčového na špagety? Žiaden problém. S mlynčekom na robot to pôjde jedna báseň a vaše ruky zostanú v pokoji.

● Krájač na zeleninu

Máte radi zemiakové placky, ale nechce sa vám strúhať zemiaky? Tak to potrebujete krájač na zeleninu. S rôznymi nástavcami nakrájate zeleninu do šalátu aj zemiaky na zemiakové placky. Zdravý životný štýl máte na dosah.

● Plnič na klobásy

Aj na domáceho mäsiara si môžete doma zahrať s plničom na klobásy. Či už vyrobíte domáce surovú salsicciu alebo si klobásy následne vyúdite, tak určite budete mať radosť z dobre odvedenej práce. U domácich výrobkov vždy viete, čo máte vo vnútri.

Toto vás presvedčí!

Možno ste odporcovia robotov a chcete si všetko robiť ručne, ale prečo? Vaše ruky trpia a akurát zbytočne strácate čas, ktorý môžete tráviť inak. Nebojte sa rozmaznávať špičkovými spotrebičmi a doplnkami k nim. Ušetrený čas radšej venujte svojej rodine a priateľom.