Nerezový riad poteší každého kuchára

Len ťažko by ste na trhu hľadali univerzálnejší riad ako je ten nerezový. Vďaka svojej univerzálnosti a jednoduchej údržbe si našlo cestu do profesionálnych aj bežných kuchyniach. Pokiaľ chcete riad za rozumnú cenu alebo kupujete prvú sadu riadu, tak je nerez tá pravá voľba.

Šesť skvelých výhod nerezového riadu

● Takmer nesmrteľná

Pri správnom zaobchádzaní vydrží nerezový riad veľmi dlho. Je odolný, vydrží aj pády z výšky alebo poškriabanie. Nerezový riad sa nezľakne žiadnej výzvy a môžete ho ľubovoľne podrobovať svojim kuchárskym experimentom.

● Varenie je hračka

Niektoré materiály majú pri varení svoje špecifiká, ktoré treba dodržiavať. Nerezová oceľ je na používanie úplne jednoduchá a nemusíte zložito premýšľať, jednoducho zapnete sporák a varíte. Oceľ je navyše veľmi ľahká a ľahko sa s ňou manipuluje.

● Jednoduchá údržba

Údržba nerezového riadu je hračka. Nepotrebujete špeciálne prípravky ani nástroje. Nerez znesie umývačku riadu, odmáčanie, drhnutie a nemusíte mu venovať extra starostlivosť. 

● Bez chémie

Nerezová oceľ je absolútne nezávadný materiál. Aj pri zahriatí na vysokú teplotu sa neuvoľňujú žiadne chemické zdraviu nebezpečné látky. Bez obáv na nej môžete pripravovať jedlo aj pre deti.

● Nízka cena

Investícia do nerezového riadu nie je príliš vysoka. Je vhodný pre začínajúcich i profesionálnych kuchárov. Pokiaľ zháňate svoju prvú sadu riadu, tak je nerez to pravé orechové. Samozrejme aj skúsení kuchári nešliapnete vedľa.

● Príjemný vzhľad

Riad z nerezu je jednoducho pekný. Nadčasový čistý lesk sa hodí do všetkých štýlov kuchýň. Nemusíte mať obavy, že bude riad škaredý, pretože aj v nerezu zoženiete pekné dizajnové kúsky.

Nevýhody nerezového riadu

Všetko má samozrejme nielen pozitíva, ale aj negatíva. Nerezová oceľ má veľa pozitívnych vlastností, napriek tomu tu musíme vypichnúť dve negatíva.

● Horšia tepelná vodivosť

Nerez nie je najlepším vodičom, čo spôsobuje dlhšie zahrievanie a tiež väčšie výdavky na varenie. Táto vlastnosť sa však darí výrobcom dobre eliminovať vďaka prímesi hliníka a medi. Táto vlastnosť sa skrýva pod skratkami: 3ply, 5ply, 7ply. Kedy číslo označuje počet vrstiev hliníka medi, ktoré sú oproti nerezu skvelé vodiče.

● Bez oleja ani ranu

Nerez nie je nepriľnavý materiál. Rozhodne počítajte, že sa pri varení nezaobídete bez tuku. Chudé mäso a vajíčka bez tuku na nerezovom riadu rozhodne nepripravíte.

Z nerezovej ocele je všetko!

Nerezová oceľ je všestranný materiál a ľahko sa s ním pracuje. Technologická úprava nie je nijak náročná alebo drahá a vďaka skvelým vlastnostiam je nerez všestranný materiál pre rôzne typy riadu.

● Hrnce a kastróle

Hrnce a kastróle z nerezovej ocele sú stálice na trhu. Kúpiť sa dajú v rôznych tvaroch i veľkostiach, predávajú sa k nim aj presne padnúce pokrievky.
Výborná voľba pre všetkých kuchárov, ktorí chcú ucelenú sadu riadu za rozumnú cenu je TWIN sada piatich hrncov s pokrievkami od nemeckej firmy Zwilling. V sade nájdete štyri hrnce od dvoch do siedmich litrov s padnúcimi pokrievkami a jednu dvojlitrovú rajnicu bez pokrievky.

● Panvice

Tiež panvicu môžete kúpiť v nerezovom prevedení. Pretože sa na nereze nedá jedlo pripravovať bez tuku, tak bývajú k videniu najmä nerezové servírovacie panvice alebo panvice na soté, ale aj klasická plytká panvica nájde v kuchyni svoje uplatnenie.

Panvica na soté od značky Eva Solo v krásnom nadčasovom dizajne poteší každého milovníka dusených jedál. V tejto panvici s priemerom 24 centimetrov pripravíte skvelú večeru pre dvoch, ktorú môžete naservírovať v panvici priamo na stôl.

Na štýlovú stredomorskoú večeru sa hodí tepaná servírovací panvica určená nielen na morské plody. Panvica je určená na všetky druhy tepelných zdrojov, jedná sa o päťvrstvovú panvicu so skvelými tepelnými vlastnosťami.

● Tlakové hrnce

Príprava hovädzieho alebo baranieho mäsa je časovo náročná, tento čas môžete skrátiť varením v tlakovom hrnci. Rovnako tak varenie strukovín, ryže, rýchlych polievok bude otázkou chvíľky. Vďaka moderným ventilom sa tlakového hrnca nemusíte obávať, pretože varenie v ňom nie je nebezpečné.

Vitalvit comfort je šesťlitrový hrniec na všetky druhy tepelných zdrojov. Vďaka tlakovému hrncu skrátite dobu varenia o sedemdesiat percent, navyše zachováte všetky cenné látky vnútri potravín. Kúpte si tlakový hrniec a trávia menej času pri sporáku a viac so svojou rodinou.

Údržba nerezového riadu

Bežná údržba nerezového riadu je veľmi jednoduchá. Nie je potreba žiadne špeciálne prostriedky alebo handričky. Vystačíte si s bežným prostriedkom na riad a hubkou. Oproti klasickej ocele môžete nechať pripálené jedlo odmočiť a riad nezhrdzavie.

Umývanie v umývačke je možné, ale väčšina výrobcov vás vopred upozorní, že umývačka skráti životnosť nerezového riadu. Navyše prostriedky na báze chlóru môžu zmatniť povrch riadu, ktorý už nebude nikdy tak pekný ako predtým.

● Čistenie z vnútra

Veľmi špinavý nerezový riad môžete nechať pokojne celý deň odmáčať na linke. Prilejte do hrnca bežný prostriedok na riad a následne ho vydrhnite hubkou alebo kefkou. Celý proces môžete urýchliť, keď vodu v hrnci ohrejete. Varom sa pripáleniny odmočia rýchlejšie.

● Ako zachovať lesklý povrch

Lesklý povrch zvonku riadu je veľmi atraktívny, ale častým používaním môže zmatniť alebo sa na ňom objavia čierne škvrny. Nie je od veci je čas od času odstrániť zmesou jedlej sódy s vodou. Vytvorte si hustú pastu a hubkou odstráňte nevzhľadné povlaky. Jedlá sóda navráti nerezovému riadu lesklý vzhľad.

● Ochranná vrstva

Ochrannú vrstvu môžete na nerezovom riade vytvoriť pomocou vypaľovania. Na rozpálenú panvicu nalejte malé množstvo oleja a nechajte zahrievať, pokiaľ sa nebude z nej dymiť. Potom otáčajte s panvicou tak, aby sa olej všade dostal. Na panvici sa vytvorí tenký film, chrániaci pred pripaľovaním. Samozrejme týmto spôsobom nikdy nedosiahnete úplne nepriľnavého povrchu.

Nerezový riad pre všetkých

Nerez je úžasný materiál, ktorý nájdete snáď vo všetkých kuchyniach po celom svete. Pokiaľ chcete ucelenú sadu ladiaceho riadu, tak určite siahnite po nerezovej. Ak túžite rozšíriť svoj arzenál hrncov alebo panvíc o nejaký zaujímavý kúsok, tak nerez bude taky to pravé. Dajte šancu nerezovému riadu a pustite si domov jedinečný nadčasový dizajn so skvelými vlastnosťami za super cenu.