Preneste sa do Ázie! Porovnali sme oceľové, titánové a medené wok panvice

Pokiaľ ste milovníci ázijskej kuchyne a myslíte to s varením skutočne vážne, tak vám nesmie doma chýbať wok panvica. Nemusíte sa báť, že ju využijete len na prípravu rezancov. WOK sa stane všestranným pomocníkom pre prípravu skvelých jedál.

Odkiľ wok pocháda a čo s ňou dokáže pripraviť?

WOK je tenkostenná panvica kruhového tvaru. Ich domovom je juhovýchodná Ázia, kde si s ňou rodiny vystačia ako s jediný kusom riadu pre prípravu všetkých jedál.  Postupom času si wok našiel cestu aj do slovenských kuchýň, kde a zabývala vedľa klasických panvíc.

Pri varení vo woku využijete mnoho kuchárskych techník. Od klasického varenia polievok, dusenia, smaženia, fritovania až po praženie semienok a orechov. Príprava jedla v nej je rýchla, pretože povrch je veľmi tenký. Vďaka tomu ušetríte čas aj peniaze za energie.

Z kuchárskych techník musíme vypichnúť stir-fry, ide o prudké smaženie na troške oleja. Po priliati malého množstva vody dôjde k vzniku pary a krátkého dusenia potravín, tie si však zachovajú svoju farbu a tvar. Technikou stir-fry pripravíte zdravé, chutné a autentické ázijské jedlá.

Nie je wok ako wok alebo podľa čoho si vybrať

● Guľaté alebo rovné dno

V juhovýchodnej Ázii a profesionálnych kuchyniach sa stretneme s wokom, ktorý má guľaté dno. Tradične sa s ním totiž varí priamo na ohni alebo na sporáku so špeciálnym kruhovým horákom špeciálne pre túto panvicu. Na bežné varenie bude určite praktickejšia wok s rovným dnom.

● Ucho alebo rukoväť

Tradičnejšia je samozrejme wok s dvomi ušami, bohužiaľ sa s ňou horšie manipuluje a jednoduchšie sa popálite. Lepšie sa vám bude pracovať s rukoväťou, ktorá umožní jednoduché prehadzovanie surovín.

● Veľkosť 

Veľkosť wok panvice vždy prispôsobte počtu osôb v domácnosti. Kde na jedno varenie musíte do panvice zmestiť mäso, zeleninu aj prílohu. Veľkosť starostlivo zvážte najmä u oceľovej wok panvice, čím väčšia panvica, tým je samozrejme ťažšia.

Oceľové woky – profesionalita a dlhá životnosť 

Pôvodným materiálom wok panvíc je kov bez akejkoľvek povrchovej úpravy. Je ideálnou voľbou pre plynové sporáky a varenie skutočne na prudko. Nemusíte sa báť prípadného pripaľovania, pretože kovový povrch zreje spoločne s panvicou a čím viac varíte, tým sa jeho povrch stáva menej priľnavým.

WOK carbone plus od francúzskej firmy de Buyer je oceľová panvica bez akejkoľvek povrchovej úpravy. Je špeciálne určená na indukciu a dosiahnete s ňou špičkovú kvalitu u všetkých jedál. Panvicu nie je možné poškriabať, a preto pokojne používajte kovové nástroje. Ďalším používaním povrch zčerná a stáva sa nepriľnavým. Panvica sa čistí pomocou hrubej soli, nie sú potrebné žiadne špeciálne čističe.

Wok mineral b de Buyer je stvorená pre všetky typy sporákov vrátane indukcie. Táto profesionálna tenká wok panvica splní nároky na rýchle varenie. Vďaka tomu si pripravované jedlo zachová vitamíny a živiny. Povrch je potiahnutý včelím voskom pre menšiu priľnavosť. Aj tu platí, že postupným varením zlepšuj svoje vlasnostni.

Údržba oceľových panvíc - Novú oceľovú panvicu musíte po umytí vypáliť malé množstvo rozpáleného oleja. Pravidelne panvice čistite zahrievaním hrubej soli, povrch potom vytrite papierovou utierkou. Wok panvicu vždy udržujte suchú, oceľ je náchylná na hrdzaveniu.

Pre - Oceľové woky sú veľmi odolné a trvanlivé. Oproti väčšine materiálov dlhodobým používaním zlepšujú svoje vlastnosti. Pri rýchlom varení si potraviny zanechajú vitamíny.

Proti - Panvice z ocele sú trochu ťažké a najmä ženám sa s nimi môže horšie manipulovať. Údržba oceľových wok panvíc je špecifická, čo niektorých potenciálnych záujemcov odradí.

Titánové wok panvice – skvelé pomocníčky do každej kuchyne

Označenie titánová panvica môže vyvolať mylnú predstavu, že je panvica vyrobená celá z titánu. U tohto riadu ide iba o titánovou vrchnú vrstvu a jej jadro je obvykle z hliníka či iných zliatin. Titán je skvelý všestranný materiál, ktorý vďaka hliníkovému jadru skvele vedie teplo a varenie je rýchle.

Titánová wok panvica Madura Plus od dizajnérskej firmy Zwilling prekvapí svojim dizajnom. Minimalistický čierny vzhľad zapadne aj do moderných domácností v škandinávskom štýle, ale hodiť sa bude prakticky všetkým kuchyniam. Panvica je vhodná pre všetky druhy tepla. Je nepriľnavá a povrch má odolný voči poškriabaniu.

WOK Diamond Lite Pro s hliníkovým jadrom a jedinečnou diamantovou ochrannou vrstvou od značky WOLL je robustná a poteší nie len amatérov, ale aj profesionálov. Na rozdiel od väčšiny ostatných wok panvíc je možné tento kúsok umývať v umývačke riadu a zároveň je možné v nej jedlá dopekať v rúre.

Údržba titanových panvíc - Titán je hladký a náchylný na poškriabaniu nikdy ho preto nečistite žiadnými agresívnymi čističmi alebo príliš abrazívnymi hubkami. 

Pre – Titán je univerzálny materiál s jednoduchou údržbou. Vhodný je pre amatérské a profesionálnych kuchárov.

Proti – Wok panvice z titánu sú jedinečné dizajnové kúsky, čo nemusí vyhovovať milovníkom tradície, ktorí radšej siahnu po autentickejšom výrobku z ocele.

Medené woky – luxus bez kompromisov

Úplne jedinečných výsledkov dosiahnete s medeným riadom. Meď je skvelým vodičom tepla, čo umožňuje naozaj rýchle varenie bez zbytočných oneskorení. Vnútorné plochy riadu sú vyrobené z iných kovov, pretože meď nie je určená pre priamy styk s potravinami. Vďaka netradičnému vzhľadu sa stane unikátnym doplnkom interiéru kuchyne.

Wok inocuivre od už spomínanej značky de Buyer je naozajstný skvost medzi riadom. Medená kostra skvele vedie teplo a nerezový vnútro je úplne nepriľnavý, čo zaručuje stopercentné výsledky. Bronzové ucho a rukoväť dodajú každej kuchyni ten pravý nádych luxusu.

Údržba medených panvíc - Meď sa oproti ostatným materiálom trochu horšie udržiava, vrchnú medenú vrstvu umývajte iba špeciálnymi prípravkami určenými práve pre tieto povrchy. Nikdy nepoužívajte abrazívne špongie a nepoužívajte čističe na báze chlóru, došlo by k trvalému poškodeniu povrchu.

Pre - Skvelé hospodárenie s teplom je zárukou rýchleho varenie aj úspory energie.

Proti - Počiatočná investícia do medeného riadu je vysoká a pre zachovanie jedinečných vlastností medi musíte riadu špeciálne udržiavať presne podľa pokynov výrobcu.

Staňte sa majstrom v 5. krokoch!

● Poriadne to rozpáľte

Nalejte do woku menšie množstvo oleja a zohrejte ho na vysokú teplotu, vďaka tenkým stenám to bude trvať len chvíľočku. Vyberte si ľubovoľný druh oleja, ktorý je vhodný na vyprážanie. Pre východnej kuchyni je skvelý napríklad arašidový olej.

● Proteíny majú prednosť

Či už siahnete po kuracom, hovädzom, krevetách či dokonca tofu, tak ich vždy hoďte opiecť ako prvé. Nechajte ich len krátku dobu orestovať a preneste ich na tanier chvíľu odpočinúť.

● Rozvoňajte svoju kuchyňu

Teraz prichádza na rad aromatická zložka jedla. Nalejte do panvice nový olej, opäť ho nechajte rozohriať a sprudka na ňom opečte korenie. Použite nejakú hotovú zmes, alebo nechajte pracovať svoju fantáziu a dochuťte pokrm podľa svojho gusta. Dajte však pozor, aby sa korenie nespálilo.

● Zapojte do hry zeleninu

Na rozvoňanie korenia prihoďte zeleninu a nechajte ju krátko restovať, ale iba chvíľku, aby nestratila farbu a chrumkavosť.

● Spojte všetko spolu 

A záver vráťte do woku mäso, pridajte svoju obľúbenú omáčku alebo nejaké orieškové maslo pre vytvorenie krémovej štruktúry a na záver všetko zmiešajte s ryžou alebo rezancami.

Bez čoho sa nezobídete?

● Pokrievka

Pre dusenie a varenie polievok na sto percent využijete pokrievku. Kúpte si pokrievku priamo pre váš typ panvice. Pekne spolu budú ladiť a dokonale k sebe padnú.

● Špachtla

Pre obracanie je skvelá dlhá kovová špachtľa, vďaka ktorej sa nespálite. Pre kovové panvice pokojne vyberte kovovú špachtľu, na titánový povrch radšej kúpte plastovú.
Nech sa rozhodnete akokoľvek, tak veríme, že nebudete sklamaní. Panvica wok vám umožňuje posunúť ázijské pokrmy pripravované doma na vyššiu úroveň. Ovládnite umenie stir-fry a okúzlite všetkých napríklad hovädzím stir-fry so zázvorom, koriandrom, chilli a veľkým množstvom zeleniny.