Nesmrteľný liatinový riad

O liatine môžeme takmer bez nadsázky povedať, že je nesmrteľná. Iba máloktorý materiál sa pýši, tak skvelými vlastnosťami ako práve liatina. Pre niekoho je to možno retro, ktoré sa hodí maximálne tak pre babičku. Ale tí praví znalci vedia, že liatinový riad je úplná pecka a rozhodne nepatrí do starého železa.

Čo to je liatina?

Liatina je prírodné čisté železo. Oproti ocele má však v zložení omnoho viac uhlíku. Liatinový riad sa odlieva do foriem, a nie je možné ho nijak vykovať alebo inak spracovať, preto všetok riad z liatiny má veľmi hrubé dno a steny.

Na trhu sú k zakúpeniu dva základné druhy liatiny. Prírodná liatina a smaltový liatinový riad. Každý druh má svoje špecifiká a nejde povedať, ktorý je lepší alebo horší. Všetko záleží na osobných preferenciách každého kuchára.

● Prírodná liatina pre fajnšmekrov

Prírodný liatinový riad má drsný povrch s pórami. Jej povrch sa postupom času zkvalitňuje a vypeká k dokonalosti. Je prirodzene čierny a priemyslovo sa nefarbí. Kvôli náročnejšej údržbe je prírodná liatina pre skutočných nadšencov, ktorí však dokážu oceniť jedinečné vlastnosti riadu.

● Smaltovaná liatina pre všetkých

Hladký a lesklý povrch je na liatinu nanášaný v rôznych farbách a vzoroch. Smalt je hladký a jeho údržba je veľmi jednoduchá. Smaltovaná liatina je absolútne nezávadná a variť s ňou je úplná hračka.

Šesť skvelých výhod liatinového riadu

● Tvrdá ako skala

Liatinový riad je prakticky nezničiteľný. Pokiaľ budete prechádzať poval po babičke alebo zabrúsite do starožitníctva, tak samozrejme narazíte na liatinový riad. Práve liatina je totiž neuveriteľne trvanlivá a odolná.

● Skvelé tepelné vlastnosti

Ak raz rozpálite liatinový hrniec, tak verte, že vydrží hriať pekne dlhú dobu. Vďaka hrubým stenám a dnu trvý rozohrievanie dlhšiu dobu, ale potom rozvádza teplo po celej nádobe bez ohľadu nato, ako rovnomerne vám pečie rúra.

● Tradícia na vašom stole

Liatinový riad je proste krásny. V liatinových panviciach alebo hrncoch môžete jedlo priamo servírovať na stôl, pretože sa rozhodne stane ozdobu každej tabule. Štýlovú liatinovú panvicu neukládajte do skrine, hrdo ju poveste nad sporák.

● Za málo peňazí veľa muziky

Počiatočná investícia do liatinového riadu môže byť vyššia, ale v porovnaní s ostatnými materiálmi sa vám za pár rokov nepoškodí a vydrží. Takže vo finále dáte za riad menšiu čiastku. A investícia do kvality sú proste dobre utratené peniaze.

● Čiastočne nepriľnavá 

Smaltovaná liatina je pomerne nepriľnavá , samozrejme je potrebné použiť aspoň malé množstvo tuku. Nová prírodná liatina sa pripaľuje, ale postupne si vytvára svoj špeciálnych povrch, ktorý je čiastočne nepriľnavý.

● Čím starší, tým lepší

Smaltový riad má stále vlastnosti, ktoré si zachováva. Riad z prírodnej liatiny postupom času zkvalitňuje svoj povrch a každý kus riadu je jedinečný svojmi rysmi. Neohřňajte preto nos nad starým liatinovým hrncom vašej babičky, rokmi varenia sa mu vtisla skvelé vlastnosti.

Negatíva liatinového riadu

● Horšia manipulácia

S pevnosťou a tvrdosťou sa bohužiaľ viaže aj veľká hmostnosť riadu. Najmä u ťažkých zapekacích hrncov sa musíte mať na pozore, aby ste sa pri vyťahovaní z rúry nespálili. Liatinová panvica je skvelá na steaky, ale určite sa na nej nebudú dobre pripravovať palacinky alebo stir-fry.

● Hrdzavenie

Prírodná liatina má jedinečné vlastnosti, ale jednou z tých negatívnych je náchylnosť k hrdzaveniu. Liatina a voda sa spolu nekamarátia, pokiaľ necháte v prírodnej liatinovej panvici vodu, riskujete jej trvalé poškodenie.

Liatinový riad, ktorý musíte mať!

Nezáleží, či sa prikloníte k prírodnej liatine, alebo k smaltoanej, ale rozhodne sa nebojte investovať do kvalitného riadu.

● Liatinové panvice

Iba máloktorá panvica je lepšia na prípravu steakov a mäsa na prudko ako práve liatina. Skvelé tepelné vlastnosti zaistí jedinečnú chuť jedla.

Jedinečné liatinové panvice od značiek Staub a Fissler v nadčasovom prevedení oceníte v každej kuchyni. Vpustite do svojej kuchyne prémiovú kvalitu.

● Liatinové hrnce

V chladných dňoch sa všetci túžime ohriať u poriadne výdatného jedla. V liatinovom hrnci pohodlne upečiete celé kura, pomaly pečené hovädzie či trhané mäso do burgerov. Inšpirujte sa liatinovými hrncami a vyberte si ten, ktorý krásne zapadne práve do vašej kuchyne a pomôže vám prežiť dlhé zimné večery.

Údržba liatinového riadu

● Smaltovaná liatina

Smaltovaná liatina nie je náročná na údržbu. Nový hrniec stačí opláchnuť teplou vodou a môžete ho smelo používať. Aj keď výrobcovia odporúčajú umývanie v umývačke, tak je lepšia hubka, aby nedošlo k zmatneniu lesklého povrchu. Povrchová úprava je relatívne trvdá, a pokiaľ na nej vyložene nebudete krájať surové mäso, tak ju nepoškodíte.

● Prírodná liatina

Ako sme už avizovali, tak prírodná liatina je na údržbu náročnejšia, čo niektorých potenciálnych zájemcov odradí. Nový liatinový hrniec nebude spočiatku nič moc, ale časom sa jeho vlastnosti budú lepšiť. Ide o takzvaný „seasoning“, kde sa postupným varením zapeká olej do pórovitého povrchu a vytvára jedinečnú ochranu vrstvu.

V hrnci z prírodnej liatiny neuchovávajte jedlo alebo ho nenechávajte odmočiť. Riskujete tým poškodenie práve jedinečnej „seasoning“, vrstvy. V pokoji si vychutnajte jedlo a potom hrniec alebo panvicu umývajte v dreze. Hrniec nedávajte do umývačky ani ho neumývajte horúci priamo z rúry, pretože by mohol prasknúť.

Pre zachovanie ochrannej vrstvy môžete panvicu po umytí naolejovať. Stačí k tomu obyčajný jedlý olej. Povrch by mal byť ľahko mastný, rozhodne by olej nemal odkvapkávať. Takto ošetrený rad a upracte na suché miesto.

Má liatina zmysel?

Áno, má! Liatinový riad je svojimi vlastnosťami úplne jedinečný. Pokiaľ plánujete pravidelne oslňovať rodinu a hostí svojími výtvorami, tak do nej rozhodne choďte. A pokiaľ ste skutočne nadšení foodlover a oceníte jedinečnosť prírodnej liatiny, tak nemáte vôbec o čom premýšľať.