Bez týchto panvíc sa doma nezaobídete!

Určite existujú ľudia, ktorí si vystačia len s jednou panvicou na všetko. Pokiaľ to s varením myslíte skutočne vážne, tak určite viete, že existuje viac druhov panvíc. Možno máte už doma nejakú špeciálnu panvicu alebo po nej len pokukujete. Poďme sa teraz pozrieť, aké panvice nesmú doma u milovníkov varenia chýbať.

Ako vybrať tú pravú panvicu?

● Na veľkosti záleží

Veľkosť panvice voľte podľa počtu členov v domácnosti. Dvojčlenná domácnosť si v pohode vystačí s panvicou menšieho priemeru do 26 centimetrov. Väčšie panvice s priemerom okolo tridsať centimetrov sú skvelé pre rodiny s viacerými členmi. Kúpiť môžete samozrejme panvice s priemerom až štyridsať centimetrov, tie sú určené primárne pre profesionálne varenie a väčšina bežných sporákov na ne nie je prispôsobená.

● Materiál 

Vybrať ten pravý materiál môže byť oriešok. Tu záleží na preferenciu každého kuchára. Milovníci zdravého varenia bez tuku určite siahnu po nejakom nepriľnavom povrchu, napríklad teflónu. Oceľové panvice oceníte pri príprave mäsa a meď so svojou skvelou vodivosťou uspokojí všetkých náročných zákazníkov.

● Zdroj tepla 

Najmä majitelia indukčných sporákov si musí dať pozor pri kúpe nového vybavenia. Panvice a ostatný riad musia byť označené značkou pre varenie práve na tomto zdroji tepla. Pri ostatných sporákov si nemusíte príliš lámať hlavu s výberom, pretože vás prakticky nič neobmedzuje.

● Údržba

Pokiaľ sa kamarátime s umývačkou riadu tak si určite postrážte, že sa s ňou riad znesie. Všeobecne môžeme povedať, že titánové a nerezové panvice sú vhodné pre umývanie v umývačke. Oceľové alebo medené rozhodne nie. Vždy sa ale riaďte pokynmi výrobcu na obale.

Univerzálna panvica je samozrejmosťou

Začneme pekne zľahka s univerzálnou panvicou. Táto panvica by mala byť základom každej kuchyne. Pripravíte na nej prakticky čokoľvek od mäsa, zeleniny, menšieho množstva omáčky až po sladké lievance.

Milovníci tradíc určite osloví klasická oceľová panvica B Element od firmy de Buyer, s ktorou pripravíte prakticky všetky jedlá. Panvica je vyrobená v celokovovom prevedení a je vhodná aj pre dopekanie v rúre.

Skutočne univerzálnu panvicu je White line od značky Eva Solo. Svojim jedinečným nadčasovým dizajnom zapadne do každej kuchyne. Je nepriľnavá a vďaka tomu sa hodí aj pre varenie bez tuku alebo na malom množstve tuku. Panvica je určená na všetky druhy sporákov a je možné ju umývať v umývačke riadu.

Panvica na soté je stvorená k duseniu

Panvica na soté sa podobá tej klasickej, iba má vyššie okraje. Na rovnom dne pokojne zatiahnite mäso a pri priliatí tekutiny môžete nechať jedlo dusiť priamo v panvicu. Panvica na soté nesmie chýbať milovníkom klasickej indickej kuchyne.

S panvicou od nemeckej firmy WOLL Titanium Nowo o priemere 28 cm môžete pohostiť návštevu skvelým duseným ossobucco, ktoré im naservírujete na stôl priamo v tejto štýlovej panvici s odnímateľnou rukoväťou.

Romatickou večerou vo dvojici si môžete vychutnať z panvice Nordic Kitchen od značky Eva Solo. Táto menšia panvica s drevenou rukoväťou sa stane ozdobou každého stolu. Panvica je veľmi ľahká a je určená pre všetky zdroje tepla.

Čo musí zvládnuť grilovacia panvica?

Dobre orgrilované mäso nemusí byť len letná záležitosť. Milovníci steakov nemusia smutne pozerať na jesenné dni, pretože s grilovacou panvicou vykúzlia skvelé mäso za celý rok. Na čo si však dať pozor, aby bolo mäso skutočne skvele?

● Kvalita na prvnom mieste

Možno si pri výbere grilovacej panvice poviete, že ju vlastne nevyužijete, tak často a nie je potrebné do nej tak moc investovať, ale to by bolo veľká chyba. Lacné grilovacie panvice môžu byť vyrobené z nekvalitných materiálov, ktoré pri zahriatí na vysokú teplotu uvoľňujú zdraviu škodlivé látky. Panvica musí bez problémov odolať aj teplotám okolo 300°C, nešetrite preto na nej.

● Mriežka

Grilované mäso na sebe proste musí mať typickú mriežku. Nejde však iba o estetickú záležitosť, ale vďaka mriežkam môže šťava z mäsa odtekať. Vyvýšený povrch navyše zaistí chrumkavý povrch.

● Poriadne rozpálená 

Položiť mäsa na málo rozpálený gril je hriech, to samé platí aj u panvice. Tá musí správne akumulovať a rozvádzať teplo. Na dobre rozpálenej panvici nebude mäso púšťať štavu a ostane pekne šťavnaté a toho chce každý kuchár dosiahnuť.

● Dopekanie v rúre 

Někdy je žádoucí nechat maso ještě chvíli dodělat v troubě. Byla by škoda kvůli rukojeti maso přendávat do jiného studeného nádobí. Pokud chcete maso dodělat v troubě, tak se poohlédněte po celokovových pánvích nebo po odepínací rukojeti.

Pre milovníkov Ázie

MIlovníkom ázijskej kuchyne nesmie v žiadnom prípade uniknúť panvicu wok. Panvicas  unikátnym kotlíkovým tvarom zvláne prípravu nie len typického stir-fry, ale tiež polievok, duseného jedla a praženie orieškov.

Varenie vo woku je jednoduché a rýchle. Vďaka tenkým stenám nepotrebujete na tepelnú úpravu príliš času a suroviny si zachovajú farbu a vitamíny. Vybrať si môžete wok s guľatým alebo plochým dnom, ten prvý je určený skôr iba pre profesionálne kuchyne s výrezom práve na tento druh panvice.

Na výber máte mnoho rôznych wok panvíc. Od tradičného celokovového dizajne s dvomi ušami až po dizajnové celočierne prevedenie vhdoné aj do moderných kuchýň. Majitelia kuchyní v rustikálnom štýle si môžu kuchyňu ozdobiť luxusným medeným wokom.

Palacinková panvica na panvica na lievance

Panvica na palacinky sa od panvice na lievance líši tým, že je jednoliata. Panvica na lievance má na svojom povrchu najčastejšie kruhové otvory na naliatie cesta pre rovnakýtvar. Výhodou týchto dvoch druhov panvíc je ich veľmi tenké prevedenie, vďaka tomu je príprava naozaj rýchla. Palacinková panvica má veľmi nízky okraj, takže sa palacinky budú ľahko otáčať.

Nemusíte sa však obmedzovať len na palacinky. Pripraviť môžete samozrejme iné sladké i slané placky. Na nepriľnavé palacinkové panvici môžete pripraviť aj zdravší verziu klasického vyprážaného zemiakovej.

Rodičia malých detí určite ocenia panvicu na lievance sa smajlíky. Panva je vyrobená z vysoko kvalitných materiálov a veselé lievance určite motivujú všetky malé stravníkov k výdatnej porciu. Vďaka tejto panvici vás deti budú ešte viac milovať.

Pre skutočných milovníkov sladkých palaciniek je stvorená liatinová panvica Staub, ku ktorej navyše dostanete dve hladidla na cesto pre vytvorenie krásne hladkých a rovnomerných palaciniek. Táto panvica navyše vyzerá úplne skvele a bude sa vynímať v každej kuchyni.

Priamo na stôl

Hotové jedlo môžete naservírovať aj v klasickej panvici, naozajstnú parádu urobíte len s tými servírovacími. Servírovacie panvice nemajú klasickú rukoväť, ale dve uši, aby na stole nezaberali veľa miesta. Vybrať si môžete samozrejme z niekoľkých tvarov a materiálov. Pretože ide o servírovanie, tak panvicu zlaďte so zvyškom interiéru. Fantázii sa medze nekladú.

Oválna medená panvica s priemerom štyridsať centimetrov sa stane dominantou každého stolovania. Vďaka naozaj veľkorysým rozmerom nakŕmite aj väčší počet hostí.