Ultimátny návod na čistenie panvíc z rôznych materiálov

Panvica je základom každej kuchyni. Správna údržba nám zaistí nie len pekný vzhľad, ale môže významne predĺžiť životný riad. Na trhu je mnoho panvíc z rôznych materiálov, ktoré majú odlišnú údržbu. Poďme sa pozrieť na najčastejšie materiály a ako sa o ne starať.

Nesmrteľná oceľová panvica

Oceľová panvica môže na niekoho pôsobiť ako retro, ale nenechajte sa zmiasť. Pri správnom zachádzaní je oceľ takmer nesmrteľná. Pokiaľ uvažujete o novej panvici, tak oceľ určite zvážte. Má vynikajúce vlastnosti pre varenie, je robustná a pravidelným používaním sa zlepšujú jej vlastnosti.

Špičkové oceľové panvice na náš trh dodávajú napríklad firmy de Buyer a Fissler, ich kvalita je nekompromisná a vďaka nadčasovému vzhľadu sa hodia do všetkých kuchyní.

● Čo s novou panvicou?

Pred prvým použitím oceľovú panvicu vypáľte. Potrebovať budete jedlý kuchynský olej, nalejte na panvicu asi centimetrovú vrstvu a zahrievajte. Keď olej začne dymiť, tak s panvicou otáčajte, aby sa všade premastila. Nakoniec panvicu zotrite papierovou utierkou.

Rovnakú službu vám urobí aj soľ. Nasypte do panvice 1 až 2 kg soli, podľa veľkosti panvice. Zapnite na vysoký stupeň a nechate pol hodiny zahrievať, zo soli sa musí dymiť. Nakoniec soľ vysypte a vytrite utierkou.

● Pravidelná údržba

Oceľ sa udržiava pomerne jednoducho. Stačí obyčajná hubka a prostriedok na umývanie. Rozhodne sa vyhnite abrazívnym pieskom, drôtenkám a hlavne umývačke. Nikdy nenechávajte panvicu odmočiť, pretože by mohla zhrdzavieť. Pripáleniny vypáľte olejom, ktorým ich bez problémov odstráni.

● Aby dlho vydržala

Oceľ sa rozhodne nepriatelí s vodou, takže nikdy nenechávajte panvicu po umytí uschnúť. Vždy ju udržiavajte perfektne suchú a čistú. Povrch udržiavajte jedlým olejom a čas od času ju môžete znova vypáliť. Oceľ pravidelným použitím ztmavne, ale to nie je na škodu. Naopak je to znak skvele zabehnutej a používanej panvice.

Bezúdržbová nerezová oceľ

Z nerezovej ocele sa vyrába veľké množstvo riadu, je vhodná pre profi kuchárov aj pre začiatočníkov, ktorí ocenia jej nízku cenu. Veľmi dobre s ňou manipuľuje, pretože je ľahká. Odolá aj pádom či poškriabaniu. Nerezové panvice môžete kúpiť v klasickom prevedení alebo ako panvicu na soté či veľmi atraktívnu nerezovú servírovaciu panvicu.

● Čistenie bez veľkého premýšľania 

Riad z nerezovej ocele je skutočne nenáročný. Vystačíte si s hubkou, prostriedkom na riad a môžete ju umývať aj v umývačke riadu. Nerezovej ocele voda neublíži a bez obáv je možné pripáleniny odmočiť. Pokiaľ sa ponáhľate a nechce sa vám riad utierať, tak sa nerezovým panviciam nič nestane.

● Udržte lesklý povrch

Krásny povrch nerezového riadu pravidelným používaním matnie a stráca svoj lesk. Môžete ho obnoviť jedlou sódou. Namiešajte si hustú pastu zo sódy a troškou vody a hubkou krúživými pohybmi jemne drhnite vonkajšie okraje riadu.

● Nepriľnavý povrch

Nerez samorejme nie je nepriľnavá. Vajíčka alebo mäso bez tuku na nej rozhodne nepripravíte. Ale vypálením povrchu olejom sa povrch potiahne tenkým filmom, ktorý má určité nepriľnavé schopnosti. Efekt samozrejme nie je tak dokonalý ako u nepriľnavej panvici, ale určite si tým uľahčíte drhnutie pripálenín.

Nezdolná titánová panvica

Titán je pomerne horúcou novinkou na trhnu s panvicou, ktorému nevadí takmer nič. Bez problémov zvláda zmeny teplôt a nešetrné zachádzanie. Môžete s ním dopekať v rúre a nepoškodí ho ani pád na zem. Kvalitné titánové panvice kúpite od nemeckých firiem WOLL a Zwilling. Obe firmy vyrábajú špičkový riad pre všetkých nadšencov a profesionálov v krásnom dizajne, ktorý rozhodne zaujme na prvý pohľad.

● Skromný tvrďák

Pokiaľ hľadáte skutčone nepriľnavú a odolnú panvicu, tak je to určite tá titánová. Nemusíte si lámať hlavu a udržiavať sa dlhou údržbou. Hubka a prostriedok na riad je všetko, čo potrebujete. Nevadí mu ani odmáčanie ani drhnutie pripálenín.

Väčšina titánových panvíc sú vhodné aj do umývačky riadu, radšej si túto informáciu overte u konkrétneho výrobku. Titán je tmavý a pri umývaní v umývačke riadu môžete trochu púšťať šedej farby, to však nie je závada. Nič však nepokazíte šetrnejším programom alebo ekologickým prostriedkom do umývačky bez chlóru.

Náročná medená kráska

Medená panvica je úplny vrchol medzi materiálmi. Vďaka vodivosti je odozva na teplotu veľmi rýchla, čo je v profesionálnej gastronómii požadovaná vlastnosť. S meďou dosiahnete až o 40% nižšiu spotrebu, a to nehovoríme o krásnom vzhľade. Panvica od značiek Eva Solo, de Buyer a Mauviel sú umeleckými skvostami, ktoré budete chcieť vystaviť.

● Vnútorný povrch riadu

Meď je veľmi reaktívny kov a nesmie prísť do styku s potravinami, vnútorné plochy sú najčastejšie nerezové a udrživajú sa rovnako ako klasické nerezové panvice. S vnútornu plochou nebudete mať špeciálnu prácu a postačí klasická hubka a čistiaci prostriedok.

● Medený povrch

Údržba medeného vonkajšieho plášťa je už o poznanie náročnejšia. Meď je potrebné pravidelne leštiť inak zmatní, môžete kúpiť priamo leštidlá na medený riad. Umývanie v umývačke riadu nenávratné poškodí povrch a ostanú na ňom čmuhy. Hneď po umytí riadu utrite, zachychajúce kvapky tiež zkazia lesklý vzhľad.

Chúľostivý hliník s nepriľnavým povrchom 

Panvice s hliníkovým telom a rôznymi nepriľnavými povrchovými úpravami, vrátane teflónu, sú náchylné k poškriabaniu. Najmä u teflónu si dajte pozor, aby sa povrch nepoškodil. Inak sú tieto nepriľnavé panvice skvelé k vareniu bez tuku a sú synonymum pre zdravé varenie. Ich vzhľad je variabilný a na výber máte širokú škálu nepriľnavých panvíc od tých klasických, servírovacích, na soté alebo dokonca na palacinky.

● Pozor na kov

Nepriľnavé panvice sa veľmi jednoducho poškodia kovovými predmetami a ich povrch už neplní svoju funkciu. Pri kúpe nepriľnavej panvice do košíka rovno pridajte drevené, plastové alebo silikónové náčinie, vďaka ktorému vydrží panvica dlhšie.

● Bežná údržba

Nič nepokazíte handričkou, hubkou a prostriedkom na riad. Pripáleniny nechajte pokojne pol dňa odmočiť a potom ho šetrne odtráňte. Pripečené kusy jedla rozhodne neodstraňujte vypaľovaním ako u nereze a ocele. Niektoré panvice sú vhodné do umývačky, ale vždy sa informujte u výrobcu.

Všeobecné doporučenie

Pokiaľ si kúpite skutočne dobrú panvicu, tak sa o ňu starajte s láskou a ona vám to vráti v podobe perfektného jedla. Pokiaľ ste si neni istý či je panvica vhodná do umývačky riadu, tak si prečítajte od výrobcu, aby nedošlo k poškodeniu povrchu. Vďaka správnej údržbe môžete predĺžiť životnosť svojho riadu a to vám bude dlho slúžiť.

Nastavenia cookies

Používame súbory cookie, aby sme vám umožnili pohodlné prehliadanie webovej stránky a vďaka analýze prevádzky webovej stránky neustále zlepšovali jej funkcie, výkon a použiteľnosť

Nevyhnutné (vždy aktívne, nemožno vypnúť)
Tieto cookie sú potrebné na správne fungovanie webovej stránky
Analytické
Pomáhajú nám pochopiť, ako používate webové stránky. Môžeme ich použiť na zlepšenie
Profilovanie (marketing)
Vďaka týmto cookie súborom vám môžeme zobrazovať relevantný obsah a reklamy, ktoré pre vás môžu byť zaujímavé a užitočné

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie