8 otázok o indukcii, na ktoré potrebujete poznať odpoveď!

pánve na indukci

Indukčné varné dosky sú moderné, rýchle a úsporné. V súčasnosti je indukčné varenie veľmi rozšírené, napriek tomu existuje mnoho otázok a mýtov o tomto zdroji tepla. Poďme si spoločne odpovedať na najčastejšie otázky o indukcii a raz a navždy vyčistiť vzduch.

1. Ako funguje indukcia?

Elektromagnetická indukcia je veľmi zaujímavý fyzikálny jav, ktorý bol objavený na začiatku 19. storočia. Na začiatku dvadsiateho storočia sa objavili snahy o patentovanie prvých indukčných varičov, ale bez úspechu. K hromadnej výrobe indukčných varných dosiek došlo až o mnoho rokov neskôr.

Na rozdiel od iných varičov sa teplo vytvára priamo v stene nádoby. V sklenenej platni je cievka, cez ktorú prechádza striedavý prúd, ktorý vytvára elektromagnetické pole, do ktorého zasahuje aj hrniec na platni. Vzhľadom na odpor materiálu dochádza k strate energie, ktorá je v tomto prípade žiaduca, pretože sa prejavuje ako teplo.

2. Ktorý riad je vhodný na indukciu?

Keď si kúpite indukčnú varnú dosku, nemusíte nevyhnutne vyhadzovať všetok riad. Vhodnosť varného riadu si môžete overiť jednoduchým experimentom. Stačí vám na to jednoduchý magnet. Ak sa magnet prilepí na riad, je vhodný na indukčné varenie.

Kvalitné panvice na indukciu

 

Najlepšie indukčné panvice podľa recenzií zákazníkov

 

 

3. Aké materiály sú najlepšie na indukčné varenie?
Oceľ
ocelova panev na indukci
Oceľ je skvelý materiál na indukčné varenie. Môže sa zahrievať na vysoké teploty a častým používaním zlepšuje svoje vlastnosti. Nehrozí riziko odlupovania povrchu a vypálenie v oleji jej dodáva ochrannú vrstvu.

Čistú oceľ možno nájsť najmä medzipanvicepretože je nevyhnutné udržiavať panvicu správne horúcu, najmä pri príprave mäsa. Nemusíte sa obávať investovať do oceľovej panvice, pretože pri správnom zaobchádzaní ju zdedia vaše deti.
Liatina
litinove hrnce na indukci
Veľmi ťažký liatinový riad je tiež magnetický a dá sa s ním variť na indukčnej varnej doske. Prírodná liatina je pre skutočných nadšencov. Prírodná liatina bez povrchovej úpravy má skvelé vlastnosti, ktoré sú však vykúpené náročnejšou údržbou. Liatinové hrnce nie len tak sa rozbijú, ak náhodou pustíte kastról, skôr zničíte podlahu ako hrniec.

Na dusené a pomaly pečené jedlá nie je nič štýlovejšie ako ťažký liatinový kastról. Predstavte si chladný zimný večer, keď prenesiete liatinový hrniec s pomaly duseným jahňacím mäsom zo sporáka priamo na stôl. Už len tá myšlienka nás zahreje pri srdci.
Nerezová oceľ
nerezove hrnce
Nerezová oceľ sama o sebe nie je magnetická, alekvalitné hrnce majú často sendvičové dno, ktoré ukrýva nejaký feromagnetický kov. Túto informáciu si však vždy overte pri konkrétnom výrobku. Sendvičové dno je skvelé, pretože nám umožňuje využiť vynikajúce vlastnosti nerezového riadu na indukčné varenie. Nerezová oceľ je lacná, ľahká a ľahko sa s ňou manipuluje. Je tiež absolútne bezpečná a ľahko sa udržiava.

Všetky našehrnce z nehrdzavejúcej ocele sú určené na varenie na indukčnom variči. Môžete si vybrať z niekoľkých značiek a dizajnov hrncov. Nebojte sa investovať do kompletnej súpravy z nehrdzavejúcej ocele, pretože je to naozaj univerzálny a obľúbený materiál.
Ostatné materiály
medene hrnce
Na indukčné varenie možno použiť aj iné nemagnetické materiály. Rovnako ako v prípade nehrdzavejúcej ocele sa musí do dna vložiť nejaký feromagnetický kov. Tu musíme spomenúť najmä medený riad, ktorý milujú všetci profesionálni kuchári pre jeho rýchlu reakciu na zmeny teploty, žiadny iný kov nereaguje tak rýchlo ako meď.

Investícia do medeného riadu je trochu vyššia, ale nebudete sklamaní. Medené hrnce sú vo väčšine prípadov ručne vyrobené a každý kus je jedinečným umeleckým dielom. Medené výrobky sa neodkladajú do skrine, ale ich majitelia ich hrdo vystavujú nad sporákom.

 

Najlepšie indukčné hrnce podľa recenzií našich zákazníkov

 
Náš tip
Prečítajte si tiež
->
panve na indukci
Ako si vybrať najlepšiu panvicu na indukciu
Vedeli ste, že indukčné varenie je veľmi účinné, pretože energia sa prenáša priamo do panvice bez toho, aby sa teplo strácalo do okolia? Pomôžeme vám zorientovať sa v širokej ponuke indukčných panvíc a pomôžeme vám vybrať tú najlepšiu.
indukcni vareni
4. Môže sa kuchynský riad používať na iných zdrojoch tepla?

Áno. Kuchynský riad možno používať na plynových aj elektrických sporákoch. Ak nemá plastové uši, možno ho dokonca piecť v rúre.

5. Môže indukčný riad stratiť svoju funkciu?

Toto je jeden z rozšírených mýtov, ktorý je však úplne nesprávny. Feromagnetizmus nie je dočasná supersila, je to trvalá vlastnosť kovu a nedá sa zničiť žiadnymi bežnými prostriedkami. Ak sa vám nedarí variť, chyba je na strane indukčného variča.

6. Má tvar hrnca vplyv na varenie?

Prekvapivo áno. Indukčná doska je hladká, dokonca bez akýchkoľvek nerovností. To isté sa vyžaduje od indukčného riadu. Hrubé a nerovné povrchy hrncov nemajú na indukčnej varnej doske šancu. To isté platí pre vypuklé tvarované dná, ktoré sú na indukcii nepoužiteľné.

cooking induction
7. Je indukčné varenie bezpečné?

Áno. Varenie na indukčnej varnej doske je úplne bezpečné. Ak položíte ruku na zapnutú varnú dosku, nepopálite sa. Samozrejme, to neplatí, ak bol hrniec na varnej doske horúci pred chvíľou. V porovnaní s plynom nemáte doma otvorený oheň a zapáliť napríklad chňapku, keď nedávate pozor, je nadľudský výkon.

Nie je potrebné sa obávať, že indukčné varenie uvoľňuje nebezpečné žiarenie alebo vlny, ako tvrdia niektorí odporcovia. Pri varení sa tiež neuvoľňujú žiadne chemikálie a indukcia je skutočne bezpečným zdrojom tepla.

8. Môžem variť všetky ingrediencie na indukcii?

V skutočnosti nechápeme, kto prišiel s nápadom, že niektoré potraviny sa nedajú pripravovať na indukčnej varnej doske. Tento mýtus je absolútny nezmysel. Na indukčnej varnej doske môžete pripravovať všetky druhy surovín. Nemusíte sa obávať, že sa panvica dostatočne nerozpáli a steak nebude dobre prepečený. Na indukcii môžete variť všetko.

Indukčné hrnce kvality

 

indukcní hrnce

Záverečné rady

Ak ste mali akékoľvek pochybnosti o varení na indukčnej varnej doske, dúfame, že po prečítaní tohto článku ich už nemáte. Indukcia je bezpečná, a ak práve rekonštruujete kuchyňu, nebojte sa jej a rozhodne do nej choďte. Nebudete to ľutovať.