Ako spoznám najlepšiu panvicu s nepriľnavým povrchom?

nejlepsi neprilnava panev

Ktoré panvice sú skutočne nepriľnavé a ktoré sú naopak nedostatočné?Na čo je tento typ panvice vhodný a na čo je vhodnejšia tradičná nerezová, liatinová alebo oceľová panvica? To všetko a ešte oveľa viac sa dozviete v tomto článku.

Prečo sa jedlo na panvici pripáli?

Začnime s hrubým začiatkom a začnime s chémiou. Spekanie jedla na panvici je vlastne chemická reakcia bielkovín a zlúčenín železa, preto sú liatinové a oceľové panvice priľnavé.

Nepriľnavý povrch by sa preto dal bez preháňania označiť za nereaktívny. Túto reaktivitu možno v bežných panviciach viac-menej znížiť použitím oleja, ktorý vyplní prázdne reakčné miesta a proteín nemá s čím reagovať.

Kvalitné nepriľnavé panvice

Najlepšie panvice s nepriľnavým povrchom podľa recenzií našich zákazníkov

neprilnava nebo ocelova panev
Na čo je dobrá nepriľnavá panvica?

Na túto otázku nie je ľahké odpovedať a možno neexistuje jediná správna odpoveď, každý povrch má svojich priaznivcov a odporcov. Každá panvica má svoje špecifiká a varí inak. Aké sú hlavné rozdiely medzi varením na nepriľnavej a bežnej panvici?

  • Maximálna teplota
    Oceľ, nehrdzavejúca oceľ a liatina odolávajú veľmi vysokým teplotám. Na mäse sa vytvorí krásna chrumkavá kôrka vďaka efektu Leidenfrost, keď sa mäso odlepí od panvice a je nadýchané parou. Panvice s nepriľnavým povrchom to nedokážu, a preto na mäse nikdy nedosiahnete veľkolepú chrumkavú vrstvu.
  • Zahrievanie
    Vysoká teplota čiastočne súvisí s ohrevom. Zatiaľ čo olej a všetky prísady sa na klasickú panvicu dávajú, keď je horúca, nepriľnavé panvice neznášajú dobre zahrievanie. Jedlo sa pripravuje pri strednej teplote a jeho príprava trvá o niečo dlhšie.
  • Tuk
    Celá snaha o vytvorenie nepriľnavého povrchu je v skutočnosti o tuku. S nárastom zdravej výživy sa mnohí ľudia snažia vyradiť zo svojho jedálnička zbytočný tuk a pripravovať jedlá bez oleja. Samozrejme, na bežnej panvici to nie je možné, ako sme vysvetlili vyššie.
Podpätky
Náš tip
Prečítajte si tiež
->
velikost pánve
Ako vybrať správnu veľkosť panvice?
Vedeli ste, že výber správnej veľkosti panvice môže mať veľký vplyv na kvalitu a chuť vášho jedla. V tomto sprievodcovi sa dozviete, ako si vybrať veľkosť, ktorá vyhovuje kulinárskym potrebám vašej domácnosti.

panev titan
Ultramoderné titánové panvice
  • Vynikajúce tepelné vlastnosti
    Vnútorná vrstva titánového riadu je vyrobená z hliníka, ktorý má veľmi dobrú tepelnú vodivosť, a preto rýchlo reaguje na zmeny teploty, čo je vo vysokej kuchyni žiaduca vlastnosť. Väčšina panvíc je doplnená rukoväťou zo žiaruvzdorného plastu, aby sa jedlo dalo dokončiť v rúre. Tieto informácie si vždy overte pri konkrétnom výrobku!
  • Nezdolný tlačenka
    Nielenže majú titánové panvice dobré tepelné vlastnosti, ale sú aj veľmi odolné. Pokiaľ ich neporežete nožom, neublížite im. Neublíži im ani pád na dlažbu alebo prudká zmena teploty, ktorá by zdeformovala napríklad lisovanú hliníkovú panvicu.
  • Nízka údržba
    Titan je tiež príjemné udržiavať. Nemusíte sa zaoberať špeciálnymi produktmi alebo postupmi. Jednoducho ho uvaríte a vložíte do umývačky riadu. Neublížite mu ani tým, že ho budete drhnúť alebo namáčať. Titan nemení farbu a zachováva si svoj vzhľad bez akejkoľvek údržby.

    Špičkové titánové panvice dodávajú na náš trh nemecké spoločnostiWOLL aZWILLING. Obe značky ponúkajú nekompromisnú kvalitu a nadčasový dizajn. Nech si z ich portfólia vyberiete ktorúkoľvek panvicu, budete úplne spokojní.
Viac o titánových panviciach

Obľúbené titánové panvice

panev hlinik
Hliníkové panvice s nepriľnavým povrchom

Hliníkový kuchynský riad je veľmi obľúbený vďaka svojej vysokej vodivosti. Často sa však objavuje otáznik, či je hliníkový riad zdravotne bezpečný. Nebojte sa, sám o sebe nie je jedovatý, nanajvýš môže pri varení kyslých potravín uvoľňovať nežiaduce látky, ale len v prípade hliníka bez povrchovej úpravy. A tento riad sa už takmer nepoužíva.

Na riady s hliníkovým jadrom je nastriekaný nepriľnavý povlak, v ktorom je často zakopaný pes. Samotný hliník má skvelé vlastnosti a je veľmi odolný, ale niektoré povrchové úpravy nie sú najšťastnejšie a paradoxne znižujú kvalitu celého výrobku. Na čo si dať pozor pri kúpe hliníkovej panvice s nepriľnavou povrchovou úpravou?

  • Spôsob výroby
    Ak sa vám zdá cena hliníkovej panvice podozrivo nízka, pozrite sa na spôsob výroby. Lacné panvice sú zvyčajne lisované z niekoľkých vrstiev. Sú síce lacnejšie, ale nereagujú dobre na zmeny teploty a časom sa ľahko deformujú. Kvalitnejšie sú panvice liate, ktoré sú pevnejšie a tiež vydržia oveľa dlhšie.
  • Kvalita
    Stokrát opakovaná pravda, že na kvalite záleží, platí samozrejme aj v tomto prípade. Nenechajte sa zlákať špeciálnou ponukou na neznačkovú panvicu niekde v supermarkete. Možno získate lacnú ponuku, ale rozhodne to nie sú dobre vynaložené peniaze. Lacné výrobky sú často nekvalitné a povrchová úprava je tenká a ľahko sa opotrebuje.
  • Údržba
    Údržba hliníkového riadu je pomerne jednoduchá. Hlavnou zásadou je používať šetrné prostriedky a mäkké špongie, zabudnite na drôtené utierky a hrubé čistiace piesky. Rovnaká zásada zostáva zachovaná aj pri varení. Nikdy nepoužívajte kovové obracačky a náradie, kúpte si klasické drevené, plastové alebo silikónové pomôcky a povrch panvice vám bude dlho slúžiť.

    Hliníkové panvice s nepriľnavým povrchom sú celkom bežné, takže môžete nájsť širokú škálu týchto nepriľnavých panvíc od popredných značiek, ako je De Buyer, Eva Solo alebo Tefal. Môžete si vybrať medzi klasickými panvicami, panvicami wok, panvicami na palacinky alebo panvicami na soté.
Viac o nepriľnavých hliníkových panviciach

Vynikajúce hliníkové panvice

panve keramika
Sú keramické panvice naozaj nepriľnavé?

Pravdou je, že nie sú. Ich vlastnosti sú pravdepodobne najviac podobné sklovine a sú takmer bez pórov. Napriek tomu budete pri vyprážaní potrebovať aspoň malé množstvo oleja. Ak by sme však mali porovnať keramiku s ostatnými nepriľnavými panvicami, keramika by skončila na pomyselnom zozname najnižšie.

Keramické panvice majú však svoje nesporné výhody. Vďaka vodivému hliníkovému jadru je reakcia na zmeny teploty rýchla, takže máte celý proces varenia pod dokonalou kontrolou. Keramika je odolná, ľahko sa udržiava a nepoškriabe sa tak ľahko ako teflón.

Viac o keramických panviciach

Obľúbené keramické panvice


vypalena panev


Vytvorte nepriľnavý povlak na panviciach z nehrdzavejúcej ocele, ocele alebo liatiny

Prirodzenú nepriľnavú vrstvu môžete vytvoriť aj na bežných panviciach z nehrdzavejúcej ocele, ocele alebo liatiny ich vypálením (ochutením). Stačí panvicu zahriať na vysokú teplotu a naliať na ňu tenkú vrstvu jedlého oleja. Udržujte vysokú teplotu aspoň desať minút, z oleja sa musí dymiť, potom olej sceďte, utrite suchou handričkou a máte hotovo. Liatina, oceľ alebo nehrdzavejúca oceľ? Ktorá panvica je najlepšia?


Kvalitné liatinové, nerezové a oceľové panvice


jakou vybrat panev
Akú panvicu si vybrať?

Ako sme už spomenuli, každý kuchár uprednostňuje iné vlastnosti panvice. Rozhodnite sa podľa vlastných skúseností a pocitu. Tu sú však najdôležitejšie faktory, ktoré treba pri výbere panvice zvážiť.

  • Čo pripravím na panvici
    Ak sa chystáte variť mäso alebo zeleninu bez tuku, určite si vyberte titánovú alebo hliníkovú nádobu s nepriľnavým povrchom. Z vlastnej skúsenosti odporúčame kúpiť jednu panvicu s nepriľnavým povrchom na zdravé varenie bez tuku a klasickú panvicu na steaky.
  • Cena
    Počiatočná investícia do kvalitnej panvice sa môže zdať vysoká, ale rozhodne je lepšie kúpiť kvalitný kus hneď na prvýkrát, ktorý vydrží oveľa dlhšie ako nekvalitné výrobky. Ak sa budete dobre pozerať, určite nájdete rozumný kompromis medzi cenou a kvalitou.
  • Čo ešte môžem očakávať od panvice
    Treba sa zamyslieť, ako veľmi sa chcem starať o panvicu. Chcem ju umývať v umývačke riadu alebo mi nevadí ručné drhnutie? Ďalej sa rozhodujeme podľa veľkosti rodiny, menšie domácnosti si na prípravu jedla vystačia s panvicou s priemerom do 26 centimetrov, väčšie rodiny si vyberú panvicu s priemerom okolo 30 centimetrov.
Veľké panvice
ČASTO KLADENÉ OTÁZKY
Najčastejšie kladená otázka
Je bezpečné používať panvice s nepriľnavým povrchom?
Áno, pri správnom používaní sú bezpečné. Vyhnite sa prehriatiu nad 260 °C.
Ktoré jedlá sú najzdravšie?
Ak hľadáte panvicu, pri ktorej nechcete myslieť na zdravotné riziká vyplývajúce z poškodenia povrchu, pokojne siahnite po smalte, titáne, uhlíkovej alebo nehrdzavejúcej oceli či keramike.
Čo je bez PFOA?
PFOA je názov pre kyselinu perfluóroktánovú (vďakabohu za tieto skratky). V minulosti sa používala v nepriľnavých povrchových úpravách kuchynského riadu a preukázalo sa, že má negatívne účinky na ľudské zdravie. PFOA free je preto označenie pre výrobky, ktoré s touto kyselinou nemajú nič spoločné.
Aký druh nepriľnavej panvice na indukciu?
Pri varení na indukčnej varnej doske musíte pri výbere venovať pozornosť materiálu riadu. Uistite sa, že vybraný model má feromagnetické dno, ktoré umožňuje indukčné varenie.
Ako predĺžiť životnosť nepriľnavej panvice?
Používajte drevené alebo silikónové náčinie a umývajte ho ručne.
Môžem na indukčnej varnej doske používať panvicu s nepriľnavým povrchom?
Áno, ak je označený ako indukčný.
Prečo sa na nepriľnavej panvici tvoria škrabance?
V dôsledku kovového náčinia, nesprávneho čistenia alebo skladovania.
Je možné variť na nepriľnavej panvici bez tuku?
Áno, povrch je nepriľnavý a umožňuje varenie bez tuku.